'Trump overweegt Romney als minister van Buitenlandse Zaken'

Donald Trump overweegt om voormalig Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney de post van minister van Buitenlandse Zaken te geven. Ex-generaal Michael Flynn zou zijn gevraagd voor de baan van nationaal veiligheidsadviseur.

Dat meldt de Amerikaanse zender NBC News donderdag. Romney is voor komend weekend uitgenodigd om over de belangrijke post te komen praten. Het is niet bekend of Flynn, de oud-generaal die Trump eerder had geadviseerd tijdens de presidentscampagne, de baan officieel heeft geaccepteerd.

Romney was tijdens de verkiezingscampagne uiterst kritisch over de komende president van Amerika. Hij noemde de retoriek van Trump zelfs ''gevaarlijk'' en was bang voor de invloed die de miljardair op de Amerikaanse gemeenschap zou krijgen. ''Als racisme, bekrompenheid en seksisme van bovenaf naar beneden vloeien, is dat extreem gevaarlijk voor het karakter en het hart van Amerika.''

Gouverneur

De vroegere gouverneur van de staat Massachusetts verloor in 2012 de race om het Witte Huis van de huidige president Barack Obama. 

Romney zou niet de enige kandidaat zijn voor het ministerschap: ook oud-burgemeester van New York en Trump-supporter Rudy Giuliani wordt genoemd, net als de gouverneur van South Carolina, Nikki Haley. 

Leger

Michael Flynn, die 33 jaar diende in het leger, was in 2012 door president Barack Obama aangesteld als het hoofd van de Defense Intelligence Agency (DIA), de inlichtingendienst van de Amerikaanse krijgsmachten. In 2014 legde hij die functie neer. Sinds zijn pensioen is Flynn een criticaster van de regering-Obama geworden.

De gepensioneerde generaal werd ook al genoemd als mogelijke minister van Defensie, maar zou daarvoor eerst toestemming moeten krijgen van het congres.

Japan

De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag (plaatselijke tijd) als eerste regeringsleider een onderhoud gehad met de toekomstige president. Na afloop liet de Japanse premier weten dat hij overtuigd is dat Japan een relatie op basis van vertrouwen zal opbouwen met Trump.

Abe liet weten dat de twee over verschillende onderwerpen hadden gepraat, maar dat hij verder niets wilde zeggen over de inhoud, omdat de gesprekken onofficieel zijn. De ontmoeting was bedoeld om de relatie met de VS te waarborgen en het belang van de bilaterale militaire alliantie te onderstrepen.

Trump had met zijn 'America First'-retoriek zorgen gewekt bij verschillende partners. Zo wil hij dat Japan en Zuid-Korea meer bijdragen aan de kosten van de Amerikaanse militaire aanwezigheid.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie