Premier Mark Rutte ziet zich als bruggenbouwer tussen Europa en de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Donald Trump.

Dat zei hij dinsdag in de Tweede Kamer in het Vragenuur na kritiek van onder andere D66, GroenLinks en PvdA over het eerste contact dat de premier had met Trump.

De premier liet maandag weten dat er onder andere is gesproken over de sterke band tussen beide landen. Die band levert veel banen op aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

"Hoe zou de VS reageren als wij vanuit de Europese Unie het vingertje zouden heffen? Dat is een onjuiste benadering", zegt Rutte dinsdag in de Tweede Kamer.

"Ik vraag me af of iets in het gesprek Trump aan het denken heeft gedacht", zegt D66-leider Alexander Pechtold. Hij las in de Kamer op hoe hij het gesprek zou hebben gevoerd. "De geschiedenis van verantwoordelijkheid en vrijheid delen we, maar bondgenootschap is geen eenrichtingsverkeer", zei Pechtold.

Rutte kan volgens de D66-leider beter een voorbeeld nemen aan Bondskanselier Angela Merkel. In haar reactie op de verkiezingsuitslag benadrukte ze dat de waardigheid van ieder mens onschendbaar is, "ongeacht religie, afkomst, seksuele voorkeur of andere eigenschappen, zoals geslacht."

Rutte: 'We doen niet nu al de deur dicht voor Trump'
Rutte: 'We doen niet nu al de deur dicht voor Trump'

Teleurstellend

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemde Ruttes reactie "teleurstellend". "In Nederland neemt men aanstoot tegen zijn (Trumps, red.) racisme en xenofobie".

In de aanloop naar de verkiezingen in de Verenigde Staten heeft Trump zich regelmatig negatief uitgelaten over vrouwen, Mexicanen en moslims.

Pechtold hekelt het feit dat het lijkt alsof Rutte het alleen over de handel en belangen tussen de twee landen heeft gehad. "Maar er is meer dan economie."

GroenLinks-leider Jesse Klaver snapt niet dat Rutte in het gesprek niet kenbaar heeft gemaakt dat er zorgen bestaan over de vrijheden in de Westerse wereld nu Trump op 20 januari officieel tot president van de Verenigde Staten wordt benoemd.

Deugen

Maar Rutte wil daar niets van weten. "Is het zo gek dat we er vanuit gaan dat Trump deugt?", vraagt hij zich af. Met de retoriek van de kritische partijen krijg je vervolgens niets meer voor elkaar, zegt de premier. 

Pas als er door de houding van de nieuwe president daadwerkelijk problemen ontstaan, kun je het gesprek daarover aangaan en eventuele stappen nemen, aldus Rutte.