Donald Trump moet als toekomstig president van de VS meer advies krijgen van de huidige president Barack Obama dan was voorzien. Dit bericht The Wall Street Journal op basis van bronnen in het Witte Huis.

President Barack Obama zou donderdag bij het eerste bezoek van Trump aan het Witte Huis de indruk hebben gekregen dat zijn opvolger "veel meer oriëntatie nodig heeft dan was gedacht".

Trump zou verrast zijn geweest over het uitgebreide takenpakket van de president en zijn medewerkers zouden niet goed zijn voorbereid. Zo zouden zij niet hebben beseft, dat ze de hele presidentiële staf die in het westelijke deel van het complex van het Witte Huis werkt, op 20 januari vervangen moeten hebben.

Haatzaaien

De eerste benoemingen van Donald Trump in het Witte Huis hebben al tot forse kritiek geleid bij zijn tegenstanders. Vooral zijn aanstelling van de omstreden Steve Bannon als zijn belangrijkste strategisch medewerker en adviseur valt slecht. Bannon wordt gezien als een van de leiders van de "alternatief-rechtsconservatieve beweging".

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, stelde dat de benoeming van Bannon "een alarmerend signaal is dat de gekozen president Trump toegewijd blijft aan het haatzaaien en de verdeeldheid die zijn campagne kenmerkten." 

De voorzitter van Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, stelde dat mensen niet meteen hun oordeel klaar moeten hebben. Bannon werkte voor de nieuwswebsite Breitbart. Bannon wordt verweten dat hij heeft toegelaten dat de website veranderde in een platform voor antisemitische en nationalistische denkbeelden.

Ku Klux Klan

Woordvoerders van de Ku Klux Klan (KKK) en de Amerikaanse nazi-partij juichen de benoeming van Bannon toe. Zij zien Bannon als een goede spreekbuis voor hun denkbeelden, stelden zij maandag in een interview met CNN. Zij spraken tijdens de campagne hun steun uit aan Trump vanwege zijn harde standpunten over Mexicaanse illegalen en moslims.

Trump zelf neemt afstand van de Ku Klux Klan. Zijn zoon Eric Trump liet onlangs zelfs weten dat KKK-voorman David Duke "een kogel verdient". 

De Ku Klux Klan in South Carolina kondigde eerder deze week al een feestparade aan om de overwinning van Trump te vieren. Diverse Amerikaanse media constateerden dat het aantal 'hatecrimes' tegen moslims, Latino's, Afro-Amerikanen en LHBT lijkt te zijn toegenomen sinds de verkiezing van Trump tot president.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten

Geen salaris

De Republikein heeft de afgelopen dagen in meerdere opzichten bewezen geen traditionele president te worden.

In zijn eerste televisie-interview sinds zijn verkiezing, dat zondagavond plaatsvond, liet Trump weten geen salaris te willen hebben voor zijn werk als president. "Ik ben geloof ik bij wet verplicht om 1 dollar per jaar te ontvangen", aldus de miljardair. Hij stelde niet eens te weten wat zijn officiële salaris als president zou zijn.

Volgens The New York Times is de familie Trump er nog niet uit waar ze gaan wonen en werken nu de pater familias is verkozen tot president. De verwachting is dat Trump zelf naar Washington verhuist. Maar zijn zoon Barron zit midden in het schooljaar en zou dus in New York blijven.

Privé-golfbaan

De nieuwe president overweegt zijn tijd te gaan verdelen tussen Washington en zijn woningen in New York en Palm Beach. Ook wil hij af en toe zijn privé-golfbaan in New Jersey bezoeken.

De onroerendgoedmagnaat Trump werd 8 november tot president gekozen. Hij is 20 januari de eerste die zonder ooit een politieke of militaire functie te hebben bekleed, de president van de VS wordt.

In de eerste persconferentie sinds de verkiezingen laat Obama maandagavond weten dat hij twijfels heeft bij een presidentschap van Trump. 

Hij denkt wel dat zijn kwaliteiten als 'dealmaker' hem kunnnen helpen bij zijn nieuwe functie, zolang hij maar de juiste mensen om zich heen heeft. "Hij is een pragmaticus", aldus Obama. "Meer dan een Republikein of Democraat." Hij vroeg de Amerikanen verder Trump een kans te geven.