Trump stelt Reince Priebus aan als stafchef Witte Huis

Donald Trump, de toekomstige president van de Verenigde Staten, heeft Reince Priebus gekozen als chef van zijn staf in het Witte Huis.

Trump maakte de aanstelling van Priebus zondag bekend. Steve Bannon wordt zijn belangrijkste strategische medewerker en adviseur.

De chef van de staf is de hoogste medewerker van de president in het Witte Huis en een sleutelfiguur in zijn entourage. Priebus is sinds 2011 voorzitter van het Nationale Republikeinse Comité (RNC) dat nationaal de leiding heeft over Trumps Republikeinse partij.

"Het is een eer om de gekozen president Trump te vergezellen in het Witte Huis", reageerde Priebus. "Ik ben dankbaar voor deze kans. Hij zal een grote president zijn voor alle Amerikanen."

Campagne

Bannon is een zakenman en een van de leiders van de verkiezingscampagne van Trump. Hij is topman van de conservatieve nieuwssite Breitbart. Hij is niet onomstreden binnen de Republikeinse partij, zo kan hij moeilijk overweg met Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. 

In tegenstelling tot Bannon, kan de toekomstige stafchef Priebus wel goed overweg met Ryan.

"Priebus en Bannon zijn beiden zeer gekwalificeerde leiders die goed hebben samengewerkt tijdens de campagne en ons naar een historische overwinning hebben geleid", onderbouwde Trump zijn keuze.

De twee moeten de toekomstige vicepresident Mike Pence helpen bij de overgangsperiode.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie