'Clinton geeft FBI-baas schuld van verlies'

Hillary Clinton geeft FBI-baas James Comey de schuld van haar onverwachtse verlies van de verkiezingen dinsdag.

Clinton deed de beschuldiging tijdens een evenement voor donoren op zaterdag, aldus twee aanwezigen. 

Donald Trump won de verkiezingen, ondanks het feit dat Clinton in alle peilingen voor stond. 

Comey liet 1,5 week voor de verkiezingen weten een nieuw onderzoek naar e-mails van Clinton te zijn gestart. Het ging om berichten die nog niet eerder bekend waren bij de dienst. Een week later, nog voor de verkiezingen, liet Comey weten het onderzoek te hebben afgerond en niet tot vervolging over te gaan.

Volgens Clinton heeft haar campagne veel schade geleden onder de aankondiging van het nieuwe onderzoek vlak voor de verkiezingen. Trump kon bovendien het nieuwe onderzoek gebruiken om Clinton aan te vallen.

De Republikeinse Comey handelde met de aankondiging tegen de wens van de Amerikaanse minister van justitie Loretta Lynch. Lynch en haar rechterhand Sally Yates wezen Comey er op dat het beleid was van het ministerie om kort voor de verkiezingen geen informatie publiek te maken over politiek gevoelige onderzoeken.

Protesten

Ook zaterdag protesteren Amerikanen in verschillende steden tegen Trump. Enkele duizenden mensen hebben in New York voor de ingang van de Trump Tower gedemonstreerd. De politie had 's middags rond 13.00 uur (lokale tijd) nog niemand aangehouden.

De nieuwszender CNN rept van een protestmars, maar het was niet duidelijk waarheen de demonstranten zich zouden begeven. De Trump Tower staat op de beroemde Fifth Avenue, op de hoek met 56th Street in Manhattan.

Ook in andere steden herhaalde zich het toneel van de afgelopen dagen met spontane anti-Trumpbijeenkomsten. Behalve in New York staan er later op de dag grote, georganiseerde demonstraties op het programma in Los Angeles en Chicago. Op Facebook zegden 100.000 mensen hun komst naar een van die steden toe. Overal in de Verenigde Staten weerklinkt wederom de slogan 'not my president!'.

In Portland in de staat Oregon werd in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een protest een man neergeschoten. Hij raakte zwaargewond. Het is niet bekend wie daarvoor verantwoordelijk is.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie