Voor derde nacht op rij protesten tegen Trump in Amerikaanse steden

Voor de derde nacht op rij protesteren Amerikanen in verschillende steden tegen de nieuw verkozen president Donald Trump.

Vrijdagavond (lokale tijd) waren de demonstranten voornamelijk actief in de steden Miami, Atlanta, Philadelphia en New York.

In New York kwamen de demonstranten samen in Washington Square Park en bij de Trump Tower, waar de nieuwe president op dit moment woont. 

De demonstranten scanderen leuzen als "Geen haat! Geen angst! Immigranten zijn welkom hier!". Ook worden er borden getoond met de mededeling dat Trump afgezet moet worden.

Voor zaterdag en zondag staan meerdere demonstraties gepland, waaronder in New York en Los Angeles. Op 20 januari, de dag dat Trump geïnaugureerd wordt, zal er een protest plaatsvinden in de hoofdstad Washington.

Rellen

Tijdens de tweede nacht liepen de demonstraties uit op rellen; op veel plekken werden vernielingen aangericht. In de stad Portland werden politieauto's en winkels met stenen bekogeld.

Zeker tweeduizend mensen namen deel aan de protestmars, meldt The Oregonian, maar hoeveel van hen meedoen aan de rellen, is niet direct duidelijk. 

Ook in Baltimore waren rellen en werden mensen aangehouden.

Tweet

De debutant in de nationale politiek heeft ondertussen voor verwarring gezorgd over zijn standpunt ten opzichte van de demonstranten. Vrijdagochtend twitterde Trump: "Hou van het feit dat de kleine groepen demonstranten van afgelopen nacht passie voor ons geweldige land tonen. We zullen allemaal samenkomen en trots zijn!’’

Donald Trump uitte eerder echter zijn ongenoegen over de protesten. ''Net een zeer open en succesvolle presidentsverkiezing gehad. Nu wordt er door professionele demonstranten geprotesteerd, opgehitst door de media. Erg oneerlijk!'', schreef hij.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie