Mike Pence en kinderen Trump leiden overgangsteam

Mike Pence gaat leiding geven aan het team dat na de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen de machtsoverdracht moet begeleiden. Zijn kinderen Ivanka, Eric en Donald Jr. Trump zullen naast adviseren bij de overgang ook managementfuncties gaan invullen in het bedrijf van hun vader.

Trump zet hiermee Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, aan de kant als leider van het team, meldt The New York Times. Christie blijft nog wel betrokken bij het overgangsteam als ondervoorzitter.

Volgens de gekozen president heeft Pence meer ervaring en netwerk in Washington om deze taak te volbrengen. Naast Christie zullen advocaat Pam Bondi, luitenant-generaal Michael Flynn en oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani als ondervoorzitter werken in het overgangsteam van Trump.

Verder staan op de lijst Rebekah Merces, Stephen Bannon, Reince Priebus, Marsha Blackburn en zijn schoonzoon Jared Kushner. Ook Paypal-oprichter Peter Thiel is aan het overgangsteam toegevoegd, weet CNN vrijdag te melden.

Thiel is mede-oprichter van PayPal en commissaris bij Facebook. Tot verrassing van velen in de technologische branche openbaarde Thiel zich tot supporter van Trump. In de laatste week van de presidentiële campagne doneerde Thiel 1,25 miljoen dollar aan Trump.

De mensen die aan zijn team zijn toegevoegd stonden allemaal dicht bij hem tijdens de campagne. Trump schreef vrijdag op Twitter snel meer bekend te maken over de mensen die als minister zullen dienen in zijn regering.

Obamacare

Trump kwam vrijdag ook terug op zijn verkiezingsbelofte om Obamacare direct na zijn aanstelling terug te draaien. Na een gesprek met president Obama liet hij weten dat hij overweegt om bepaalde delen uit de wet in deze vorm te laten bestaan, schrijft The Wall Street Journal.

In hun gesprek wees Obama zijn opvolger op delen van de gezondheidswet die zeker behouden moeten blijven. "Ik vertelde hem te zullen kijken naar zijn suggesties, en uit respect zal ik dat ook doen'', zei Trump in The Wall Street Journal. "Obamacare zal worden gewijzigd of ingetrokken en vervangen door iets anders.''

In Trumps eerste interview sinds zijn verkiezing suggereerde hij dat ouders ook onder zijn bewind hun kinderen tot hun 26ste levensjaar kunnen meeverzekeren. Ook zou Trump wetgeving intact willen laten die verzekeraars verbiedt mensen met reeds bestaande gezondheidsklachten een ziektekostenverzekering te weigeren.

Ook de bepalingen over meeverzekerde kinderen en het weigerverbod voor verzekeraars kunnen op steun rekenen van meerdere Republikeinse Congresleden. Die delen zouden dan ook behouden blijven in het geval Obamacare sneuvelt.

Tijdens zijn campagne noemde de deze week gekozen president Obamacare "onmogelijk om mee te werken en veel te duur". Obama had Trump verzocht om terug te komen op dit verkiezingsstandpunt.

Obamacare, officieel Affordable Care Act (wet voor betaalbare zorg) genoemd, biedt miljoenen voorheen onverzekerde Amerikanen dekking bij ziektekosten. Republikeinen zien de wet echter als overheidsbemoeienis.

Trump ging vrijdag niet in op zijn verkiezingsbelofte om Hillary Clinton te laten vervolgen voor het e-mailschandaal.

Lobby

Hoewel Trump zich tijdens zijn campagne altijd fel uitliet over lobbyisten, zijn verschillende belanghebbenden aan zijn overgangsteam toegevoegd, meldt The New York Times. Jeffrey Eisenach, die eerder werkte bij communicatiedienst Verizon, leidt het team dat het personeel selecteert voor de Federale Communicatie Commissie.

Michael Catanzaro werkte als lobbyist bij meerdere oliebedrijven en zal zich bezig gaan houden met de energieportfolio. Voedselindustrielobbyist Michael Torrey moet het team gaan samenstellen voor het ministerie van Landbouw.

Het overgangsteam helpt Trump bij de invulling van ruim 4.000 banen.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie