Een van de grootste afdelingen van de Ku Klux Klan (KKK) heeft een feestparade aangekondigd om de overwinning van Donald Trump te vieren. De bijeenkomst zou plaatsvinden op 3 december.

Op de website kondigt The Loyal White Knights of Pelham, zoals de groep uit South Carolina heet, de bijeenkomst aan. Een tijd en locatie worden nog niet genoemd.

De KKK is een beweging die superioriteit van het blanke ras propageert. De organisatie werd na de burgeroorlog opgericht uit onvrede over de afschaffing van de slavernij. De leden verschijnen in het openbaar vaak met witte mutsen die hun gezicht verhullen.

De laatste opleving kende de KKK in de jaren zestig, toen de burgerrechtenbeweging in de VS aan invloed won. Leden pleegden toen ook met regelmaat geweld tegen Afro-Amerikanen. Tegenwoordig kent Amerika tientallen losse organisaties die zich verwant hebben verklaard aan de Ku Klux Klan, zoals The Loyal White Knights.

David Duke, een van de bekendste KKK-leden, steunde Donald Trump openlijk tijdens de presidentsverkiezingen. Trump heeft zich overigens van de organisatie gedistantieerd.

Hatecrimes

Diverse media melden de afgelopen twee dagen, sinds de verkiezing van Trump tot president, een opvallende toename van het aantal 'hatecrimes'  in de VS. Op sociale media als Facebook en Twitter claimen Amerikaanse moslims, Latino's, afro-Amerikanen en homo's belaagd of aangevallen te zijn door Trump-aanhangers.

Trump stelde tijdens zijn campagne onder meer alle moslims de toegang tot de VS te willen ontzeggen en een muur te willen bouwen om de stroom van Mexicanen naar de VS te stoppen. Vice-president Mike Pence heeft onder meer gezegd dat homo's een gevaar vormen voor de maatschappij. 

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten

Heil Trump

Op de universiteit van San Diego onderzoekt de politie een 'hate crime’ tegen twee moslimstudenten die uitgescholden en bestolen zouden zijn. De daders stelden Donald Trump te steunen terwijl zij de vrouw, die een hijab droeg, belaagden. Ook werden er op het schoolterrein hakenkruizen en de tekst 'Heil Trump' geverfd.

Op een school in Pennsylvania werden donkere en homoseksuele leerlingen belaagd, terwijl referenties werden gemaakt naar de overwinning van Trump. Blanke leerlingen noemden afro-Amerikaanse leerlingen 'katoenplukkers’ en 'negers’ en gingen om ze heen staan terwijl de Hitler-groet werd gebracht. De schoolleiding heeft direct een bijeenkomst met ouders en leerlingen belegd.

In de staat North Carolina worden veel kleine incidenten gemeld. Op een muur in de stad Durham zijn met graffiti teksten gekalkt als 'Black lives don't matter’. Op de auto van een homokoppel was een poster gelijmd met de tekst 'Can't wait until your "marriage" is overturned by a REAL president: gay families burn in hell #Trump2016 #Repent'.

Transgenders

The Guardian zag op Twitter en Facebook veel Amerikaanse moslims die geen islamitische gewaden meer durven te dragen. Horecapersoneel van niet-Amerikaanse afkomst twittert foto’s van bonnetjes waarop klanten teksten als 'Ga terug naar China’ en 'Trump aan de macht’ hebben geschreven.

Een afro-Amerikaanse vrouw meldt The New York Post dat zij in de wijk Queens werd aangesproken door blanke tieners die zeiden 'dat ze maar achterin de bus moest gaan zitten, net als vroeger, want Trump is nu president’.

Een hulplijn voor transgenders die worden gediscrimineerd ontving woensdag drie keer zoveel telefoontjes als normaal. In Tennessee werd de auto van een transgender in brand gestoken; op de voorruit van haar wagen stond 'TRUMP’ geschreven.