Demonstratie in Oregon tegen Donald Trump loopt uit de hand

Voor de tweede opeenvolgende nacht zijn mensen in de VS de straat op gegaan om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag. In Oregon liepen de demonstraties uit op rellen; op veel plekken werden vernielingen aangericht.

In de stad Portland werden politieauto's en winkels met stenen bekogeld.

Volgens de politie proberen sommige betogers anderen te beletten schade aan te richten, maar worden ze door de relschoppers bedreigd en gewaarschuwd zich afzijdig te houden.

Agenten ter plaatse roepen vredelievende betogers op het gebied te verlaten, meldt de politie op Twitter. Zeker tweeduizend mensen namen deel aan de protestmars, meldt The Oregonian, maar hoeveel van hen meedoen aan de rellen, is niet direct duidelijk. Ook of er arrestaties zijn verricht is nog onduidelijk.

De rellen gingen lang door. Kort na middernacht (lokale tijd) liet de politie op Twitter weten 'minder dodelijke munitie' te hebben ingezet om de relschoppers te verdrijven. Hiermee wordt vermoedelijk verwezen naar rubberkogels en traangas.

Aanhoudingen

Ook in Baltimore werden tijdens een demonstratie mensen aangehouden.

In andere steden liepen de rellen vooralsnog niet uit de hand. In onder meer Washington, Baltimore, Philadelphia, New York, Los Angeles, San Francisco, Oakland en Portland gingen kleine aantallen mensen de straat op.

Donald Trump uitte zijn ongenoegen over de protesten via Twitter. ''Net een zeer open en succesvolle presidentsverkiezing gehad. Nu wordt er door professionele demonstranten geprotesteerd, opgehitst door de media. Erg oneerlijk!'', schreef hij.

Geen KKK

De grootste protestmars werd gelopen in Denver, waar zo'n drieduizend mensen op de been waren. In veel andere plaatsen ging het om een paar honderd betogers. 

Een dag eerder waren er ook verschillende protesten. Op diverse plaatsen kwamen mensen samen terwijl ze leuzen riepen als ''Geen Trump! Geen KKK! Geen racistische USA." 

Trump Tower

Over het algemeen waren de aantallen kleiner dan donderdagavond. De politie heeft extra maatregelen genomen bij twee Trump-gebouwen, waaronder de Trump Tower in New York waar de verkozen president woont.

Volgens de NOS hebben demonstranten bij het Witte Huis laten weten elke avond te zullen demonstreren tot aan de dag van Trumps inauguratie op 20 januari plaatsvindt.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie