President Barack Obama en Donald Trump hebben donderdag een "bemoedigend" gesprek gehad in het Witte Huis.

Dat heeft Obama gezegd na de eerste ontmoeting tussen de twee. Volgens de huidige president hebben ze een ruim anderhalf uur lang over allerlei zaken gesproken, onder meer het binnen- en buitenlands beleid kwam aan bod.

"We hebben ook wat organisatorische zaken besproken over wat er komt kijken bij het opzetten van het Witte Huis", aldus de president.

Obama heeft zijn volledige medewerking toegezegd tijdens de overgangsperiode. "Het is belangrijk dat we allemaal samenkomen en samenwerken om de uitdagingen die voor ons liggen aan te kunnen pakken", aldus Obama.

Trump zei op zijn beurt dat hij veel respect heeft voor Obama. De Republikein kijkt uit naar de samenwerking met de Democraat. Volgens de volgende president hadden de twee elkaar nooit eerder ontmoet.

Obama noemt eerste ontmoeting met Trump 'bemoedigend'
Obama noemt eerste ontmoeting met Trump 'bemoedigend'

Traditie

Het is traditie dat de huidige en gekozen president een dag na de verkiezingsuitslag elkaar spreken in het Witte Huis. Trump en zijn entourage arriveerden bij de zuidelijke ingang van het Witte Huis, uit het zicht van televisiecamera's.

Na zijn bezoek aan Obama staat nog een gesprek met Paul Ryan op de planning. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden stelde in oktober nog Trump "niet langer te willen verdedigen".

Trump won woensdag de Amerikaanse verkiezingen. Hij wordt op 20 januari geïnaugureerd.