Een van de meest omstreden voorstellen die Donald Trump deed tijdens zijn campagne voor het Witte Huis, een migratieverbod voor moslims, is niet meer op zijn website te vinden.

Aan het begin van de dag op 8 november was de verklaring die Trump in december vorig jaar hierover naar buiten bracht nog te lezen. Aan het einde van de dag was de verklaring niet meer te vinden.

In december vorig jaar meldde Trump in een persverklaring dat hij de VS "compleet wilde afsluiten" voor moslims in een reactie op de haat die een "groot deel van de moslims" tegen Amerika zou hebben. Hij haalde een peiling aan die zou aantonen dat 25 procent van de moslims geweld tegen Amerikanen goedkeurt.

"Tot we het probleem begrijpen kan ons land niet het slachtoffer blijven van gruwelijke aanvallen van mensen die alleen maar in de jihad geloven", aldus Trump destijds.

De uitspraak kwam kort nadat een man en een vrouw in het Californische San Bernardino veertien mensen doodschoten. De daders waren moslims en een van hen had zijn steun voor Islamitische Staat (IS) uitgesproken.

Screenshots

Bepaalde websites zoals de Waybackmachine maken op verschillende momenten screenshots van websites. Op deze manier kan op een later moment worden gezien hoe een website er op eerdere momenten uitzag.

Om 08.52 uur Amerikaanse tijd stond de verklaring nog op www.donaldjtrump.com. Bij de volgende momentopname, om 23:43 uur, was de verklaring niet meer bereikbaar en leidde het webadres naar de hoofdpagina van de aanstaande president.

Trump won woensdag de Amerikaanse verkiezingen. In januari betreedt hij het Witte Huis als de nieuwe president van de VS.