President Mexico maakt afspraak met Trump

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de dinsdag tot Amerikaans president gekozen Donald Trump hebben afgesproken elkaar te ontmoeten voor de inauguratie van Trump op 20 januari. 

Dit meldt het persbureau Notimex. Peña Nieto heeft Trump telefonisch gefeliciteerd met de winst. Volgens hem verliep het telefoongesprek "vriendelijk en respectvol." 

Trump heeft Mexicanen en Mexico herhaaldelijk grof beledigd. Mexico is bang dat Trumps presidentschap een economische ramp voor het land betekent en dat hij bovendien, zoals Trump in de verkiezingscampagne aankondigde, talrijke Mexicanen uit de VS zal zetten.

Bovendien beloofde Trump langs de grens met Mexico een muur te bouwen, waar de Mexicanen voor zouden moeten betalen. Peña Nieto heeft die omstreden verkiezingsbelofte eerder veroordeeld

Het wordt volgens waarnemers daarom ook geen leuk gesprek. Peña Nieto liet zich eerder dit jaar door zijn minister van Financiën overhalen presidentskandidaat Trump te ontvangen. Hij deed dat 31 augustus in de hoop Trump milder te stemmen. Dat mislukte en het werd een politieke blunder die de minister van Financiën (Luis Videgaray Caso) zijn baan kostte en een storm van kritiek over Peña Nieto uitstortte.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie