De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de dinsdag tot Amerikaans president gekozen Donald Trump hebben afgesproken elkaar te ontmoeten voor de inauguratie van Trump op 20 januari. 

Dit meldt het persbureau Notimex. Peña Nieto heeft Trump telefonisch gefeliciteerd met de winst. Volgens hem verliep het telefoongesprek "vriendelijk en respectvol." 

Trump heeft Mexicanen en Mexico herhaaldelijk grof beledigd. Mexico is bang dat Trumps presidentschap een economische ramp voor het land betekent en dat hij bovendien, zoals Trump in de verkiezingscampagne aankondigde, talrijke Mexicanen uit de VS zal zetten.

Bovendien beloofde Trump langs de grens met Mexico een muur te bouwen, waar de Mexicanen voor zouden moeten betalen. Peña Nieto heeft die omstreden verkiezingsbelofte eerder veroordeeld

Het wordt volgens waarnemers daarom ook geen leuk gesprek. Peña Nieto liet zich eerder dit jaar door zijn minister van Financiën overhalen presidentskandidaat Trump te ontvangen. Hij deed dat 31 augustus in de hoop Trump milder te stemmen. Dat mislukte en het werd een politieke blunder die de minister van Financiën (Luis Videgaray Caso) zijn baan kostte en een storm van kritiek over Peña Nieto uitstortte.