'Beleid Trump pakt negatief uit voor kredietwaardigheid VS'

Op de middellange termijn kan het fiscale en economische beleid van Donald Trump een negatief effect hebben op de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten. 

Op korte termijn heeft de keuze voor Trump als de nieuwe president echter geen effect op de AAA-rating van het land, zo stelt kredietbeoordelaar Fitch woensdag.

Er zijn wel onzekerheden over de details van Trumps plannen en in hoeverre hij ze uit zal voeren, aldus Fitch.

De nieuwe president is van plan belastingverlagingen door te voeren, handelsovereenkomsten opnieuw te bekijken en minder immigranten toe te laten. Ook wil hij minder economische regulering en meer uitgeven aan infrastructuur.

"Belastingverlagingen op zichzelf kunnen niet genoeg groei genereren om het verlies aan inkomsten goed te maken", aldus de kredietbeoordelaar.

Ook een verschuiving naar protectionisme als gevolg van heronderhandelingen over handelsakkoord NAFTA en invoerrechten op producten uit China zouden "belangrijke negatieve implicaties hebben voor investeringen en groei in de Verenigde Staten en een opwaarts effect op prijzen hebben", verwacht Fitch. 

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie