Hillary Clinton hoopt dat Donald Trump een succesvolle president voor alle Amerikanen wordt. Ze noemt haar verlies in de presidentsverkiezingen pijnlijk.

Dat heeft ze woensdag gezegd tijdens een toespraak in New York, een dag na het mislopen van het presidentschap. "Het verlies is pijnlijk en dat zal het nog lange tijd blijven", aldus Clinton. "Maar te kunnen vechten voor de goede zaak, maakt het dat waard."

"We zien dat onze natie dieper verdeeld is dan we dachten", aldus de Democraat. "Trump wordt onze president en dat moeten we respecteren. Hij verdient onze onbevooroordeelde steun en een kans om te leiden."

"Ik voel trots en genoegen voor deze campagne die we samen hebben gebouwd. Jullie vertegenwoordigen het beste van Amerika. Jullie kandidaat zijn was een van grootste voorrechten in mijn leven", vervolgde Clinton. Ze benadrukte de verantwoordelijkheid om te blijven bouwen aan een eerlijker Amerika.

"We hebben het glazen plafond niet doorbroken. Voor alle kleine meisjes die aan het kijken zijn: twijfel nooit aan het feit dat je waardevol en krachtig bent, en elke kans in de wereld verdient", aldus Clinton.

Clinton: 'Het spijt me dat we deze verkiezing niet hebben gewonnen'
Clinton: 'Het spijt me dat we deze verkiezing niet hebben gewonnen'

Meningsverschillen

De Democraat gelooft dat Amerikanen hun onderlinge meningsverschillen kunnen respecteren en dat de beste dagen van het land in de toekomst liggen.

Ze sprak haar dank uit richting president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. "Jullie leiderschap heeft veel betekend voor mensen over de hele wereld."

Achter Clinton stond haar running-mate Tim Kaine. Hij sprak voorafgaand aan Clinton de zaal toe. Kaine sprak zijn trots uit over het feit dat Clinton ondanks het verlies procentueel de meeste stemmen heeft behaald.

Eerste keer

Het was de eerste keer dat Clinton in het openbaar sprak sinds haar verkiezingsnederlaag. Toen tijdens het binnendruppelen van de resultaten duidelijk werd dat ze het moest afleggen tegen Donald Trump, verliet ze zonder speech haar verkiezingsevenement in New York.

Barack Obama heeft woensdag een verklaring in het Witte Huis gegeven. Daarin behandelde hij "hoe het land kan samenkomen na dit zwaarbevochten verkiezingsseizoen". Hij wil met Trump hard werken aan een soepele machtsoverdracht.

Het campagneteam van Bernie Sanders wil woensdag nog niet reageren op de uitslag. "We hebben nu niets aardigs te zeggen." Sanders sprak in juli zijn steun voor Clinton uit, nadat hij de race om de plek van Democratische presidentskandidaat van haar verloor.