Donald J. Trump is verkozen tot president van de Verenigde Staten. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump als hij eenmaal aan het roer staat.

Speerpunten van het beleid van Trump zijn het verbeteren van de economische situatie, het beperken van immigratie en het verbeteren van de levensstandaard van de Amerikaanse bevolking.

Een muur bouwen om immigratie vanuit Mexico naar de VS tegen te gaan

Trump wil ervoor zorgen dat er een fysieke muur wordt gebouwd op de grens van Mexico met de Verenigde Staten. Die moet ervoor zorgen dat er geen illegale migratie meer is van Mexicanen naar de VS.

De Mexicaanse regering krijgt de rekening van de muur, stelt Trump. Als Mexico niet jaarlijks 5 tot 10 miljard dollar wil betalen, dan wil Trump ervoor zorgen dat er geen geld van migranten in de VS naar Mexico terugstroomt.

Mensen vastzetten die illegaal de grens oversteken en uitzetten van criminelen

Wie de VS illegaal binnenkomt wordt vastgezet en uitgezet. Daarmee breekt Trump met het zogenoemde catch-and-release-beleid, waardoor migranten uitspraak over hun verblijf in vrijheid kunnen afwachten.

Migranten die zich crimineel gedragen worden uitgezet naar land van herkomst. Volgens Trump heeft wetgeving onder president Barack Obama ervoor gezorgd dat er duizenden criminele migranten in de VS rondlopen.

Donald Trump houdt overwinningsspeech
Donald Trump houdt overwinningsspeech

Verscherpen van migratieregels en beleid dat is gemaakt om illegalen te ontzien

Trump wil het aantal medewerkers van de Amerikaanse immigratiedienst verdrievoudigen. Mensen kunnen het land met een visum alleen binnenkomen als de screening in dat land adequaat is.

Ook wil Trump een einde aan het beleid van "banen en voordelen" die migranten aantrekt. De Amerikaanse bevolking zou voorrang moeten krijgen op de banenmarkt.

Economische regulering inperken en belastingverlaging voor alle Amerikanen

De economische regulering door de overheid moet drastisch worden ingeperkt en handelsverdragen moeten alleen in stand worden gehouden als de Verenigde Staten daar voordeel van heeft.

Trump wil een handelsoorlog met China ontketenen, omdat dat land met lage lonen de Amerikaanse werkgelegenheid zou bedreigen. De invoerbelasting moet omhoog.

De belastingen worden voor alle Amerikanen verlaagd en het aantal belastingschalen wordt teruggebracht tot drie. Die verlagingen kosten naar verluidt tussen de 2 en 7 miljard dollar per jaar.

Terrorisme aanpakken en rol van de VS in de wereld veranderen

De VS moet hard optreden tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Het budget voor de strijdkrachten zal daarvoor worden verhoogd.

Daarnaast dringt Trump aan tot een andere rol voor de VS in de wereld. Zo zou de VS zich minder vast moeten verbinden met het militaire bondgenootschap NAVO en meer toenadering moeten zoeken met Rusland.

Obamacare afschaffen en het recht op abortus terugdraaien

Trump in het Witte Huis betekent defacto het einde van Obamacare. Het pakket met basiszorg voor alle Amerikanen wordt vervangen door belastingvrije rekeningen waarmee kan worden gespaard voor een zorgpolis.

Het recht op abortus, dat in 1973 door het Hooggerechtshof werd verschaft, wil Trump afschaffen. De zakenman was voorheen voorstander van abortus, maar is daar later op teruggekomen.

Trump tijdens de verkiezingsdag

Geen beperkingen van het wapenbezit

Anders dan Obama wil Trump dat er geen beperkingen komen voor het recht op wapenbezit van Amerikanen. Meer wapens bieden meer veiligheid, stelt Trump.

De Republikeinen blokkeren in het parlement al langer beperkingen voor wapenbezit die Obama probeerde door te voeren. Trump wordt gesteund door de wapenlobby NRA.

Geen plannen om klimaatverandering te beperken

Klimaatverandering is volgens Donald Trump een 'hoax'. China zou daar gebruik van maken om de Amerikaanse economie onderuit te helpen.

Vrijwel alle prominente natuurwetenschappers hebben zich tegen Trump gekeerd vanwege deze uitspraak. Vermoedelijk zal Trump zich nauwelijks inzetten om klimaatverandering te voorkomen.