De verkiezingswinst van Donald Trump zorgt voor verdeelde reacties. Bij de meeste politici in Nederland klinkt vooral onzekerheid en scepsis door.

Zo tonen Kamerleden zich bezorgd over de relatie tussen de VS en Europa.

Premier Mark Rutte benadrukt vooral het belang van een goede samenwerking met Trump. "Ik wens hem van harte geluk met zijn uitverkiezing", reageert Rutte op Facebook.

"Als bondgenoten en gelijkgezinde partners werken Nederland en de Verenigde Staten nauw samen aan een veilige en welvarende wereld. Nederland en de Verenigde Staten hebben al heel lang sterke historische banden. Ik ga ervan uit dat de nieuwe Amerikaanse regering op basis van de gedeelde waarden en uitgangspunten de samenwerking met Nederland en de rest van de wereld zal voortzetten, in lijn met de sterke Amerikaanse traditie."

"Dat is nodig op veel terreinen", gaat Rutte verder. "Van het bestrijden van terrorisme en klimaatverandering tot het werken aan onze welvaart. De handel- en investeringsrelatie met de VS levert ons land heel veel banen op. Ik kijk er naar uit om de goede samenwerking voort te zetten met de nieuwe Amerikaanse regering."

Kamerleden reageren op overwinning Trump
Kamerleden reageren op overwinning Trump

Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) reageert relatief laconiek op de verkiezingswinst van Trump. "We zullen hem beoordelen op zijn daden", stelt hij.

"Het Amerikaanse volk heeft gesproken, na een spannende verkiezingsstrijd die ook veel spanningen en verdeeldheid zichtbaar heeft gemaakt", aldus de PvdA-minister.

"Trump heeft tijdens de campagne uitspraken gedaan die haaks staan op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien, bijvoorbeeld over de NAVO, de relatie met Rusland en Europa en over bevolkingsgroepen."

Terrorismebestrijding

Toch heeft hij er vertrouwen in dat de samenwerking met de VS zal worden voortgezet. "We hebben elkaar in deze wereld hard nodig. We staan voor mondiale uitdagingen als klimaatverandering en terrorismebestrijding en moeten ook gezamenlijk de crises in de ring van instabiliteit rondom Europa aanpakken", aldus Koenders.

"Samenwerking met de VS is ook essentieel voor onze welvaart, omdat onze economische verwevenheid aanzienlijk is."

Wilders

Geert Wilders juicht de verkiezing van Trump via Twitter toe en feliciteert hem. De PVV-leider rept van "een historische overwinning! Een revolutie!" 

GroenLinks-leider Jesse Klaver houdt juist zijn hart vast. "Trump staat voor een politiek die mensen tegen elkaar opzet in plaats van bij elkaar brengt, die klimaatverandering negeert in plaats van aanpakt, die een campagne voerde bol van leugens, seksisme en gescheld", stelt hij.

"Ik maak me zorgen over wat dat betekent voor de Verenigde Staten en voor de wereld." Op Twitter voegt Klaver toe dat hij hoopt dat het gedachtegoed van Trump in Nederland geen voet aan de grond krijgt. 

PvdA

''Uitspraken van Trump hebben hier voor zorgen en onzekerheid gezorgd", zegt tweedekamerlid Michiel Servaes van de PvdA. Dan gaat het bijvoorbeeld over de toekomstige relatie van de VS met Rusland en de NAVO. ''Trump moet zo snel mogelijk duidelijk maken wat zijn koers wordt."

Volgens Raymond Knops (CDA) ''is er nog nooit zoveel onzekerheid geweest na de verkiezing van een Amerikaanse president".

Het is afwachten wie in zijn regering komt en of hij zijn extreme uitspraken uit zijn campagne omzet in beleid, aldus Knops. Zijn verkiezing zal gevolgen hebben voor de wereldhandel, klimaat en internationale veiligheid. ''De consequentie zal zijn dat Europa meer samen zal moeten gaan doen."

Halbe Zijlstra reageert mild namens de VVD: "Het Amerikaanse volk heeft gesproken. Wij hopen op een een vruchtbare samenwerking en voortzetting van de goede relatie die wij altijd met de VS hebben gehad. We zijn benieuwd hoe de heer Trump zich als nieuw gekozen president van de VS zal manifesteren."

Onzekerheid Kamerleden na overwinning Trump

Premier Rutte benadrukt vooral het belang van een goede samenwerking. "Ik wens hem van harte geluk met zijn uitverkiezing." © ANP
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) reageert relatief laconiek op de verkiezingswinst van Trump. "We zullen hem beoordelen op zijn daden", stelt hij. © ANP
Geert Wilders juicht de verkiezing van Trump via Twitter toe en feliciteert hem. De PVV-leider rept van "een historische overwinning! Een revolutie!" © ANP
GroenLinks-leider Jesse Klaver houdt juist zijn hart vast. "Trump staat voor een politiek die mensen tegen elkaar opzet in plaats van bij elkaar brengt", stelt hij. © ANP
"Trump moet zo snel mogelijk duidelijk maken wat zijn koers wordt", zegt Tweede Kamerlid Michiel Servaes van de PvdA. © ANP
© ANP
Halbe Zijlstra reageert mild: "We zijn benieuwd hoe de heer Trump zich als nieuw gekozen president van de VS zal manifesteren." © ANP
SP-leider Emile Roemer ziet de overwinning van Trump als een afstraffing voor "de politieke elite". "Een elite die geen idee heeft wat er speelt in het dagelijks leven van gewone mensen en de baantjes onderling verdeelt", aldus Roemer. © ANP
Alexander Pechtold meldt op Twitter dat hij zich beroerd voelt door de zege van Trump. © ANP
Volgens Gert Jan Segers (CU) heeft Trump een taak om het land te verenigen. "Zijn grootste opgave is om de mede door hemzelf gecreëerde bittere tegenstellingen in eigen land weer te overbruggen." © ANP
Henk Krol vindt vooral dat de Amerikaanse kiezers een statement maken met de keuze voor Trump. De leider van 50-Plus spreekt van "rebellie tegen de elite". © ANP

Schop

SP-leider Emile Roemer ziet de overwinning van Trump als een afstraffing voor "de politieke elite".

"Een elite die geen idee heeft wat er speelt in het dagelijks leven van gewone mensen en de baantjes onderling verdeelt", aldus Roemer.

"Die schop is terecht, maar de keuze voor Trump is een sprong in het diepe. Een keuze voor grotere verschillen en tegenstellingen in een tot op het bot verdeeld land."

Alexander Pechtold meldt op Twitter dat hij zich beroerd voelt door de zege van Trump. 

Bittere tegenstellingen

Volgens ChristenUnie-leider Gert Jan Segers heeft Trump een taak om het land te verenigen. 

"Zijn grootste opgave is om de mede door hemzelf gecreëerde bittere tegenstellingen in eigen land weer te overbruggen", stelt hij. 

"Als een van Amerika's bondgenoten zal Nederland ook met deze president moeten blijven samenwerken om op te komen voor onze eigen vrijheid en die van zoveel anderen in de wereld die hun hoop op de Westerse wereld hebben gevestigd."

Henk Krol vindt vooral dat de Amerikaanse kiezers een statement maken met de keuze voor Trump. De leider van 50-Plus spreekt van "rebellie tegen de elite".