
'Clinton heeft dinsdag 90 procent kans op winst'
Daarmee is de kans op een overwinning van de Democratische kandidaat ongeveer even groot als een week geleden bij de vorige peiling.
De Republikeinse kandidaat Donald Trump komt er niet aan te pas, bijzondere omstandigheden daargelaten. Dan gaat het om onwaarschijnlijke combinaties bij de opkomst van blanken, zwarten en latino's in wel zes of zeven staten.
Clinton krijgt volgens Reuters/Ipsos States of the Nation 45 procent van de stemmen, tegen Trump 42. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken staat op 303 kiesmannen en Trump op 235.
Om de race naar het Witte Huis te winnen, zijn 270 kiesmannen nodig.
Sleutelrol Florida
North Carolina is een van de eerste staten die dinsdagavond met resultaten komt, en geeft daarmee direct een indicatie over hoe de race zal verlopen. Als Clinton deze staat wint, betekent dat naar verwachting dat de zwarte bevolking in gelijke aantallen opkomt als in 2012. Toen versloeg de huidige president Barack Obama zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney. Romney won toen wel in North Carolina.
Florida is essentieel voor Trump, wil hij überhaupt kans maken op de zege. Als Clinton daar wint, hoeft ze maar één van de swing staten Ohio, Michigan en Pennsylvania te winnen, terwijl Trump ze in dat geval alledrie moet winnen. Als Trump Florida wint, moet hij waarschijnlijk nog steeds ook Ohio en Michigan winnen.

Wat zijn 'swing states' en waarom zijn ze belangrijk?
Volgens de peilingen gaat Clinton met één procentpunt aan de leiding in Florida, een marginale voorsprong. Clinton doet het ook hier vooral goed bij de zwarte en latino-bevolking.
Ze moet dan ook hopen dat vooral de zwarte bevolking van Florida massaal gaat stemmen. Als dat niet gebeurt zal het zeer spannend worden, ook als ze wel veel stemmen pakt onder de latino-bevolking.