Amerikaanse astronaut Shane Kimbrough brengt stem uit in ruimt

De Amerikaanse astronaut Shane Kimbrough zal zijn stem tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten uitbrengen in het internationale ruimtestation ISS.

Het complex, op vierhonderd kilometer boven de aarde, is een tijdelijk stembureau voor de enige Amerikaan aan boord. Want ook buiten de aarde houden de Amerikanen hun stemrecht.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag nog eens uitgelegd hoe de verkiezingen in de ruimte verlopen. De vluchtleiding mailt een digitaal stembiljet naar de ruimte. De astronaut kan dat op de verkiezingsdag invullen en versleuteld terugmailen. Een ambtenaar in NASA's thuisstad Houston krijgt de stem binnen en telt die mee.

De astronauten zien stemmen als een burgerplicht, ze willen hun landgenoten een goed voorbeeld geven.

"Hoe meer we kunnen doen om burgers te laten stemmen, hoe beter. Als deze man vanuit de ruimte kan stemmen, kan ik wel even naar mijn plaatselijke stembureau", verwoordde astronaut Leroy Chiao de boodschap een paar jaar geleden. Hij was in 2004 de eerste Amerikaan die vanuit de ruimte een stem voor een president uitbracht.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie