Beveiligers hebben de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zaterdag (lokale tijd) van het podium gehaald tijdens een toespraak in Reno (Nevada). Dat gebeurde volgens een getuige nadat commotie was uitgebroken.

Op beelden is te zien hoe Trump even ingespannen naar het publiek staarde, waarna de agenten van de Secret Service hem beetpakten en meevoerden.

Andere agenten grepen een man die vooraan stond in het publiek. Hij werd later afgevoerd door de politie. Veiligheidsdiensten troffen geen wapen aan bij de man. Tijdens het incident werd wel geschreeuwd dat de man een wapen bij zich had. 

Trump keerde na een paar minuten weer terug naar het podium. "Niemand zei dat het makkelijk zou worden voor ons", zei hij. "Maar we zullen nooit worden tegengehouden."

Stil protest

De man, een 33-jarige Republikein die naar eigen zeggen al zes jaar lid is van de partij, zei zijn actie uitgevoerd te hebben vanwege de houding van Trump ten opzichte van vrouwen, moslims en Mexicanen, zo vertelde hij na afloop van het incident tegen The Guardian.

De man zei verder gevreesd te hebben voor zijn leven toen een menigte zich tegen hem keerde. Hij wilde naar eigen zeggen met een bord met de tekst 'Republikeinen tegen Trump' aflopen op het podium, om in stilte te protesteren tegen de presidentskandidaat die hij het schoolvoorbeeld vindt van een "dictator en fascist". 

Verwarring rond de beoogde daad van de demonstrant heeft waarschijnlijk tot de onrust onder de aanwezigen geleid.