In haar periode als minister van Buitenlandse Zaken heeft de mede door Hillary Clinton opgerichte Clinton Foundation een grote som geld van Qatar geaccepteerd, zonder dit te melden.

Dit terwijl Clinton bij haar aantreden in 2009 een contract moest ondertekenen waarin ze verklaarde grote donaties van buitenlandse regeringen te melden aan het ministerie. Dat blijkt uit een vorige maand door WikiLeaks gelekte e-mail, afkomstig van het account van Clintons campagneleider John Podesta.

De door Bill en Hillary opgerichte liefdadigheidsstichting bevestigde deze week dat het in 2011 een bedrag van 1 miljoen dollar (zo’n 900.000 euro) van het Arabische emiraat ontving.

De gift was ter ere van de 65ste verjaardag van Bill Clinton. Als tegenprestatie wilden de Qatarese bestuurders de voormalige president ontmoeten. De stichting weigerde te zeggen of de ontmoeting ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Hoe werken de verkiezingen in de Verenigde Staten?
Hoe werken de verkiezingen in de Verenigde Staten?

Donatie

Om minister te kunnen worden beloofde Hillary Clinton bekend te maken wanneer een buitenlandse mogendheid voor het eerst doneerde of wanneer een reeds donerende staat, zoals Qatar, de bijdrage 'wezenlijk verhoogde'. Volgens een woordvoerder van de stichting voldeed de Qatarese gift niet aan dat criterium en hoefde die dus ook niet te worden gemeld aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Clintons Republikeinse tegenstrever Donald Trump zei eerder in de campagne dat belangrijke donors via de Clinton Foundation voorrang kregen bij Clintons ministerie. Trump heeft die bewering echter niet met bewijs kunnen staven.

Mocht Hillary Clinton president worden dan zal de Clinton Foundation niet langer geld aannemen van buitenlandse overheden. Dit om elke schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan.