Dinsdag gaan de Amerikanen naar de stembus om te stemmen op Hillary Clinton of Donald Trump. Waar moeten we in de nacht van dinsdag op woensdag op letten? Een handleiding voor wie de Amerikaanse verkiezingen wil volgen.

Elke Amerikaanse staat levert een aantal kiesmannen en de kandidaat die in een bepaalde staat wint, krijgt al die kiesmannen. Om te winnen moeten de kandidaten in totaal 270 kiesmannen verzamelen.

De strijd wordt beslist in de zogenaamde 'swing states'; staten waar door de jaren heen sóms op de Republikeinse kandidaat en sóms op de Democratische kandidaat wordt gestemd. De meeste Amerikaanse staten stemmen altijd op de kandidaat van dezelfde partij. Zo heeft Californië in de recente geschiedenis steeds op de Democratische kandidaat gestemd, en Texas op de Republikeinse. 

De hoofdprijs in de race om de swing states is Florida, met 29 kiesmannen de op twee na grootste staat. Obama won Florida in 2012 en 2008, George W. Bush in 2004 en 2000, toen pas na wekenlang hertellen bleek dat hij Al Gore had verslagen.

“Mr. Trump moet Florida winnen om zijn pad naar het presidentschap open te houden”
The Wall Street Journal

Als Trump Florida verliest, kan hij het Witte Huis meteen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op zijn buik schrijven. Clinton kan volgens de peilingen rekenen op wat door Amerikaanse media 'de blauwe muur' wordt genoemd: achttien staten die sinds 1992 naar de Democratische presidentskandidaat zijn gegaan (en Washington D.C.). Als Clinton de blauwe muur binnenhaalt én Florida, dan staat ze al op 271 kiesmannen: genoeg voor de winst.

Zoals The Wall Street Journal concludeert: "Mr. Trump moet Florida winnen om zijn pad naar het presidentschap open te houden." Volgens de laatste peilingen gaan Clinton en Trump gelijk op in Florida.

Hoe werken de verkiezingen in de Verenigde Staten?
Hoe werken de verkiezingen in de Verenigde Staten?

Ohio

Zoals het nu lijkt, wint Trump in Ohio; nog een zeer belangrijke swing state. Sinds John F. Kennedy, in 1960, is niemand president geworden zonder in Ohio te winnen. Geen Republikeinse kandidaat is zelfs ooit president geworden zonder de steun van Ohio. In Ohio zijn achttien kiesmannen te winnen.

Wat als Trump zowel in Florida wint als in Ohio? Dan moet hij nog steeds een aantal andere swing states winnen om president te worden. Clinton heeft bijvoorbeeld ook genoeg aan 'de blauwe muur' in combinatie met Virginia en North Carolina.

Wanneer krijgen we een beetje een beeld van wie gaat winnen? Dinsdag sluiten de eerste stembussen op de Noordelijke Marianen en Guam, die onderdeel uitmaken van het VS-gemenebest, al om 10.00 en 11.00 uur (Nederlandse tijd). Puerto Rico volgt om 22.00 uur. De laatste stembussen, in Alaska, sluiten pas om 7.00 uur. Pas na middernacht wordt het interessant. 

Om 00.00 uur (Nederlandse tijd) sluiten de eerste stembussen in delen van Kentucky en Indiana. Een uur later, om 1.00 uur, sluiten de stembussen in Florida, behalve in de doorgaans Republikeins-stemmende Panhandle; daar sluiten de stembussen om 2.00 uur.

Om 1.00 gaan ook de stembussen dicht in Virginia, een andere belangrijke swing state. Om 1.30 uur sluiten de stemlokalen in Ohio en North Carolina. Het is dus goed mogelijk dat op basis van exitpolls tussen 1.30 en 2.30 een redelijk beeld ontstaat van het verloop van de verkiezingen.

Opkomst is belangrijk 

Het Trump-kamp hoopt dat het lage waarderingscijfer van Clinton en de recente ophef rondom het gebruik van haar e-mails als minister van Buitenlandse Zaken ertoe zullen leiden dat relatief weinig Democraten naar de stembus gaan. 

Volgens NBC News moeten we daarom letten op de opkomst in de swing states. "Lange rijen in multiculturele en hoogopgeleide gebieden in belangrijke swing states (denk aan Miami, Charlotte en buitenwijken van Philadelphia en Atlanta) zouden goede tekenen zijn voor Clinton." Een hoge opkomst in 'arbeiderswijken' is een goed teken voor Trump. 

Opkomst presidentsverkiezingen 1932-2012

Overzicht van swing states: 

Florida: 29 kiesmannen (nek-aan-nek)

Pennsylvania: 20 kiesmannen (Clinton ligt voor)

Ohio: 18 kiesmannen (Trump ligt voor)

Michigan: 16 kiesmannen (Clinton ligt voor)

North Carolina: 15 kiesmannen (nek-aan-nek)

Virginia: 13 kiesmannen (Clinton ligt voor)

Arizona: 11 kiesmannen: (Trump ligt voor. Arizona was voorheen geen swing state). 

Wisconsin: 10 kiesmannen (Clinton ligt voor)

Colorado: 9 kiesmannen (Clinton ligt voor)

Iowa: 6 kiesmannen (Trump ligt voor)

Nevada: 6 kiesmannen: (nek-aan-nek)

New Hampshire: 4 kiesmannen (Clinton ligt voor)

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend