
'Nieuw onderzoek FBI heeft geen invloed op voorsprong Clinton'
Dat blijkt uit een poll van NBC News na het nieuws dat de FBI het onderzoek naar de e-mails die Clinton verstuurde als minister heeft heropend. Dit nieuws lijkt weinig tot geen effect te hebben op het stemgedrag van de Amerikanen.
Van de ondervraagden zou 47 procent nu op Clinton stemmen tegenover 41 procent op Trump. Wanneer de twee onafhankelijke kandidaten die mee doen aan de race niet worden meegerekend, loopt Clinton zelfs verder uit op Trump: 51 tegenover 44 procent.
Uit de poll blijkt ook dat 83 procent van de Democratische kiezers de heropening van het onderzoek naar de e-mails als een afleidingsmanoeuvre heeft ervaren. Van de Republikeinen noemt 93 procent de kwestie "belangrijk".
Anthony Weiner
De FBI heeft onderzoek gedaan naar e-mails die Hillary Clinton als minister van haar server zou hebben verwijderd. Dit waren persoonlijke e-mails. In de zomer sloot de FBI het onderzoek zonder Clinton in staat van beschuldiging te stellen.
Vrijdag werd de zaak heropend, omdat de FBI op de telefoon van voormalig Congreslid Anthony Weiner en zijn ex-vrouw Huma Abedin nieuwe mails heeft gevonden die verband zouden houden met Clinton.
Onder vuur
FBI-baas James Comey, die lid is van de Republikeinse partij, ligt sindsdien onder vuur voor de manier en het moment waarop hij de aankondiging van de heropening van de zaak naar buiten bracht.
Bovendien handelde hij tegen de instructies van minister van justitie Loretta Lynch in, die niet wilde dat de FBI voor de verkiezingen nog nieuws naar buiten zou brengen over politiek gevoelige zaken.
Stemlokalen
Ondertussen is de Democratische Partij in vier staten naar de rechter gestapt vanwege een oproep van Donald Trump aan zijn aanhangers om de gang van zaken bij stemlokalen tijdens de presidentsverkiezingen scherp in de gaten te houden. Volgens de klagers komt dit neer op intimidatie van kiezers die behoren tot minderheidsgroepen.
De Democraten stapten naar de rechter in Pennsylvania, Nevada, Arizona en Ohio, vier staten waar het er om zal spannen. Zij beroepen zich op de Voting Rights Act uit 1965 en een wet uit 1871 die gericht is tegen de Ku Klux Klan.
Trump heeft zijn aanhangers opgeroepen stemlokalen in de gaten te houden. De Republikeinse kandidaat beweert dat de verkiezingen gemanipuleerd worden om zijn tegenstreefster Hillary Clinton aan de overwinning te helpen. Zij zouden van Trump vooral goed moeten opletten in steden met een groot aandeel minderheden in de bevolking.
Video: Hoe werken de verkiezingen in de Verenigde Staten?