De bedrijven van presidentskandidaat Donald Trump hebben in de loop van de afgelopen decennia vele duizenden e-mails, digitale opnames en papieren documenten vernietigd die zij eigenlijk aan overheidsinstanties hadden moeten overdragen.

Dat blijkt uit een inventarisatie die Newsweek maakte van duizenden officiële rechtbankstukken.

Deze gang van zaken, die symptomatisch genoemd kan worden, wekt al lange tijd de woede op van rechters, advocaten, officieren van justitie en burgers die hierdoor gedupeerd zijn.

Daarnaast heeft Trump systematisch rechtszaken en juridische procedures tegen hem weten te rekken. Op deze manier dwong hij zijn opponenten vaak enorme sommen geld uit te geven aan de rechtszaken, met als gevolg dat sommigen afhaakten.

Tijd rekken

Ook wist Trump vaak tijd te rekken door een grote persconferentie te beleggen waarin hij een eigen rechtszaak tegen de klagende partij aankondigde. Hierin maakte hij vaak de klagers zwart en verweet ze een hetze tegen hem en zijn bedrijven te voeren.

Newsweek heeft achterhaald dat Trump deze handelswijze al hanteert sinds begin jaren zeventig. Trump en zijn vader waren toen jarenlang met de Amerikaanse overheid verwikkeld in een rechtszaak omdat zij weigerden appartementen te verhuren aan donkere Amerikanen.

Verwijten naar Clinton

Newsweek noemt het stelselmatig vernietigen van juridische documenten schokkend gezien het feit dat de Republikeinse presidentskandidaat de afgelopen weken zijn opponent Hillary Clinton verwijt e-mails van haar server te hebben verwijderd tijdens haar periode als minister.

Video: Trump blijft vernietigen mails Clinton verwijten

Dit waren overigens persoonlijke e-mails; desondanks verwijt Trump Clinton doorlopend een misdrijf te hebben gepleegd. De FBI heeft het onderzoek afgelopen zomer afgesloten en Clinton niet in staat van beschuldiging gesteld.

Onder vuur

Vrijdag werd de zaak heropend, omdat de FBI op de telefoon van voormalig Congreslid Anthony Weiner en zijn ex-vrouw Huma Abedin nieuwe mails heeft gevonden die verband zouden houden met Clinton.

FBI-baas James Comey ligt sindsdien onder vuur voor de manier en het moment waarop hij de aankondiging van de heropening van de zaak naar buiten bracht. Bovendien handelde hij tegen de instructies van minister van justitie Loretta Lynch in, die niet wilde dat de FBI voor de verkiezingen nog nieuws naar buiten zou brengen over politiek gevoelige zaken.