FBI-chef James Comey heeft tegen de wens van de Amerikaanse minister van justitie Loretta Lynch gehandeld door aan te kondigen dat zijn bureau het onderzoek heropent naar de e-mails van Hillary Clinton, presidentskandidaat voor de Democraten. 

Dat meldt de Amerikaanse zender CNN zaterdag.

Lynch en haar rechterhand Sally Yates wezen Comey er op dat het beleid was van het ministerie om kort voor de verkiezingen geen informatie publiek te maken over politiek gevoelige onderzoeken.

Comey ging toch door en verklaarde dat hij ''een verplichting voelde'' om het onderzoek bekend te maken omdat hij de afgelopen maanden had verkondigd dat het onderzoek was beëindigd. Saillant detail is dat Comey bekend staat als Republikein.

John Podesta, het hoofd van het campagneteam van Clinton, laat zaterdag weten dat de brief "weinig feiten, en veel toespelingen bevat". Hij wil dat Comey open is over de precieze inhoud van het nieuwe onderzoek.

Onderzoek

Comey liet vrijdag weten een nieuw onderzoek naar e-mails van Hillary Clinton te zijn gestart. Het gaat om berichten die nog niet eerder bekend waren bij de dienst. Hij liet eerder in juli juist weten dat het onderzoek naar Clinton en haar privé was afgerond.

"In connectie met een ongerelateerde zaak, kwam de FBI achter het bestaan van e-mails die belangrijk kunnen zijn in het onderzoek", aldus Comey in een brief over de heropening van de zaak. Het gaat om e-mails die nog niet eerder bekend waren bij de FBI. Volgens NBC waren de e-mails echter ook niet achtergehouden door Clinton.