De helft van de Amerikaanse Republikeinse stemmers accepteert Hillary Clinton niet als president. Als de kandidaat van de Democratische partij wint, denkt 70 procent dat dit komt door illegaal stemmen of vervalsing van de uitslag.

Dat blijkt uit een poll van Reuters/Ipsos die is vrijgegeven op vrijdag. In het onderzoek zijn de meningen van bijna 1200 Amerikaanse volwassenen verzameld tussen 17 en 21 oktober. De resultaten hebben een foutmarge van 3 procent.

Bij de Democraten ligt het percentage iets lager: drie op tien mensen geven aan dat zij een overwinning van Trump niet zouden accepteren. Minder dan de helft zou de winst toeschrijven aan illegaal stemmen of vervalsing van de uitslag.

Ongeveer een op de vijf Democraten zou gaan protesteren als hun kandidaat verliest. Minder Republikeinen zijn hiertoe geneigd. Minder dan één op de tien Democraten zou bereid zijn de wapens te pakken uit protest en minder dan één op de twintig Republikeinen.

Democraten geven ook aan drie keer zo vaak het land te verlaten als Republikeinen.

Uitspraken

De bevindingen komen een week na uitspraken op Twitter waarbij Trump beweert dat de verkiezingen doorgestoken kaart zijn. Daarnaast heeft hij zijn supporters meerdere malen opgeroepen op 8 november de straat op te gaan om mensen die niet kiesgerechtigd zijn te stoppen in het uitbrengen van hun stem.

Clinton heeft al aangegeven dat ze de resultaten accepteert, ongeacht de uitkomst.

Bezorgd

Lonna Atkeson, professor bij de Universiteit van Nieuw Mexico en hoofd van het Center for the Study of Voting, Elections and Democracy, is bezorgd over de zorgen en het wantrouwen van het systeem. Dit heerst volgens haar vooral onder Republikeinen. Zij maken zich volgens het onderzoek ook vaker zorgen of de stemmen wel op de juiste manier geteld worden. 

"Ik heb nog nooit zoiets gezien en zeker niet in de recente geschiedenis", aldus Atkeson. "De regering niet vertrouwen is één ding, het verkiezingsproces wantrouwen gaat een stuk verder. Dan komt de democratie in het geding."