Trump overweegt juridische stappen bij 'twijfelachtige' verkiezingsuitslag

Donald Trump zou een duidelijke verkiezingsuitslag accepteren, maar overweegt wel juridische stappen als hij de uitkomst twijfelachtig vindt.

Dat heeft de Republikeinse presidentskandidaat donderdag gezegd tijdens een campagnebijeenkomst in Ohio. Hij reageerde daarmee op het debat met Hillary Clinton van woensdag. Daarin weigerde hij te zeggen dat hij de verkiezingsuitslag zou erkennen. Trump stelde eerst de uitkomst te willen afwachten.

"Ik zal de uitslag van deze grootse en historische verkiezing accepteren, als ik win", aldus de presidentskandidaat. Op 8 november gaan de Amerikanen naar de stembus.

Trump verklaarde in de aanloop naar het debat meermaals dat de verkiezingen corrupt zijn. De dochter van Trump, Ivanka, en Trumps 'running mate' Mike Pence, stelden eerder wel dat Trump het verkiezingsresultaat zal accepteren.

Clinton noemde de houding van Trump "schrikbarend". "Ik schrik ervan dat iemand die genomineerd is door een van de twee grote partijen dit standpunt inneemt."

Na de presidentsverkiezingen in 2000 vocht de Democraat Al Gore zijn nederlaag tegen George Bush juridisch aan. Het kwam tot een gedeeltelijke hertelling van de stemmen, maar het Hooggerechtshof maakte daar een einde aan. Gore erkende vervolgens zijn nederlaag.

Video: 'Ik accepteer de uitslag...als ik win'

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie