Obama vindt dat Trump 'minder moet zeuren'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Donald Trump geadviseerd te stoppen met zeuren. Hij zei dat dinsdag in een persconferentie in het Witte Huis.

Obama noemde de Republikeinse presidentskandidaat "onverantwoord" in zijn poging om de verkiezingen in diskrediet te brengen door herhaaldelijk te zeggen dat er gefraudeerd gaat worden met stemmen.

"Ik adviseer hem te stoppen met zeuren. Hij zou in zijn speech na de verkiezingen op gracieuze wijze zijn verlies moeten accepteren", aldus de huidige president.

In het eerste presidentiële debat zei Trump dat hij Clinton "absoluut zou steunen" als ze wint. Maar nadat hij zijn houding veranderde zei hij tegen The New York Times een week later dat "we moeten gaan zien wat er dan gaat gebeuren". 

Video: bekijk de reactie van Obama

Impact

Ook Amerikaanse experts maken zich zorgen over de uitlatingen van Trump over mogelijke fraude tijdens de verkiezingen. Zo zou het ervoor kunnen zorgen dat zijn achterban de (negatieve) uitslag mogelijk niet accepteert, wat tot gewelddadigheden zou kunnen leiden. Ook kan dit impact hebben op het vertrouwen in de Amerikaanse democratie, zo zeggen enkele historici tegen NBC News.

Maandag tweette Trump nog dat er "op grote schaal fraude plaatsvindt op en voorafgaand aan de verkiezingsdag" op 8 november. Meerdere studies tonen echter aan dat fraude door individuen zeer zeldzaam is.

In augustus zei Trump al in Pennsylvania dat hij alleen kan verliezen “als er wordt valsgespeeld”.  

Ongehoord

Ook noemde Obama de vriendelijke woorden van Trump aan het adres van de Russische Poetin en het feit dat hij zijn beleid en bewind looft "ongehoord".

Obama liet zich eerder ook al uit over vrouwonvriendelijke opmerkingen van Trump. Hij noemde het toen "een van de meest verontrustende dingen van deze verkiezingen", aldus Obama tijdens een campagne-evenement in Chicago. 

"Hij vernedert en onteert vrouwen en minderheden, zoals immigranten en mensen met een ander geloof. Hij spot met gehandicapten, hij beledigt onze troepen en veteranen. Hij wint zelfvertrouwen door anderen te beledigen. Hij is niet iemand die je in het Witte Huis wil hebben", zei Obama.

Trump

Tijdens een Republikeinse verkiezingsbijeenkomst in Colorado reageerde Trump kort op de woorden van Obama. Hij riep Obama op te stoppen met campagne voeren voor Hillary Clinton "en te werken aan het creëren van meer banen en betere grensbeveiliging".

Dinsdag werd ook bekend dat Trump de halfbroer van Barack Obama, Malik Obama, heeft uitgenodigd om woensdag in Las Vegas als gast in het publiek te zitten bij het laatste presidentiële debat. Malik Obama, die in Kenia werd geboren maar ook Amerikaans staatsburger is, kondigde in juli aan voor Trump te gaan stemmen.

Het is niet de eerste keer dat Trump gasten uitnodigt bij debatten. Bij het tweede debat met Hillary Clinton nodigde de Republikeinse presidentskandidaat een aantal vrouwen uit die zeiden slachtoffer te zijn van Bill Clinton. In het tweede debat noemde hij ze kort en vlak voor het debat hield Trump een persconferentie met de vrouwen.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie