De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil dat zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton een drugstest doet voor het laatste televisiedebat. Hij zei dit zaterdag tijdens een toespraak in New Hampshire.

"In het begin van het vorige debat was ze helemaal opgefokt", aldus Trump. "En na het debat kon ze amper normaal lopen." Zelf wil de Republikein ook aan een drugstest worden onderworpen. Bewijzen voor zijn claim dat Clinton drugs zou gebruiken, leverde hij tijdens zijn toespraak niet.

Verder herhaalde de miljardair het verwijt dat de verkiezingen oneerlijk zullen gaan verlopen. Hij roept dit al een aantal maanden.

President Barack Obama heeft hier in het verleden al serieus op gereageerd en gezegd dat het “een belachelijk verwijt” was. “Deze uitspraak slaat nergens op, is ongefundeerd en niemand zou het serieus moeten nemen."

Video: Trump over de drugstest

Aanrandingen

De uitlatingen van Trump richting Clinton worden de afgelopen week steeds persoonlijker. Zo stelde hij tijdens het vorige televisiedebat dat hij haar direct op zou sluiten zodra hij president wordt.

Het voorstel dat Clinton een drugstest zou moeten doen voor het debat komt na een turbulente week waarin diverse vrouwen Trump hebben beschuldigd van aanranding.

De bekentenissen volgden op het naar buiten brengen van een opname uit 2005 waarin Trump vertelt dat hij vrouwen versiert door ze in hun kruis te grijpen.

Verontwaardiging

De opname heeft geleid tot een golf van woede en verontwaardiging. Vele tientallen prominente Republikeinen hebben hun handen publiekelijk van Trump afgetrokken. Eerder in de campagne beledigde de miljardair in toespraken al onder andere latino’s, moslims en veteranen, maar zijn vrouwonvriendelijke uitlatingen lijken voor deel van de Republikeinse achterban toch de druppel te zijn.

Trump zelf noemt de vrouwen die hem hebben beschuldigd "zieke leugenaars".