Donald Trump ontkent de beschuldigingen van drie vrouwen die zeggen in het verleden door hem te zijn aangerand. De Republikeinse presidentskandidaat noemt de aantijgingen "absoluut onjuist en lachwekkend".

Hij zegt donderdag tijdens een campagnebijeenkomst in Florida over bewijs te beschikken dat de beweringen van de vrouwen niet waar zijn. "Dat zullen we publiceren op een geschikt tijdstip", aldus Trump.

Twee vrouwen, zakenvrouw Jessica Leeds en receptioniste Rachel Crooks, deden hun verhaal in The New York Times van woensdag. Een derde vrouw,  Mindy McGillivray, sprak met Palm Beach Post.

Leeds zou in 1980 op een vlucht zijn aangerand door Trump. Crooks beweert dat de miljardair haar in 2005 in een lift in de Trump Tower heeft betast. McGillivray zegt dat Trump in 2003 in haar billen heeft geknepen in Florida.

Tegenover The New York Times ontkende de presidentskandidaat al eerder de aantijgingen. Zijn campagneteam doet het artikel af als "fictie" en spreekt van "karaktermoord".

New York Times

The New York Times neemt echter geen woord terug van het woensdag gepubliceerde verhaal. Trump eiste via zijn advocaat rectificatie wegens smaad. De huisjurist van de krant wees die claim donderdag af.

"Niets in ons artikel heeft ook maar de geringste invloed gehad op de reputatie die de heer Trump zichzelf heeft bezorgd door eigen woorden en daden", stelde David McCraw in een brief namens de hoofdredactie en directie.

Hij voegde eraan toe dat als Trump van mening blijft dat er sprake is van vuige roddel, de krant hem graag uitnodigt zijn gelijk te halen bij de rechter.

Dreigementen Trump

Trump heeft in het verleden al vaak gedreigd met rechtszaken tegen de media, maar de laatste twee decennia heeft hij geen dagblad echt aangeklaagd. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau Reuters dat de databases van diverse rechtbanken raadpleegde.

De laatste jaren heeft hij vergelijkbare dreigementen geuit richting de Wall Street Journal, de Village Voice, New York Post en Fortune Magazine. In geen enkel geval zijn die woorden gevolgd door daden.

De laatste keer dat Trump een mediabedrijf aanklaagde voor smaad was in 1984. Een journalist van de Chicago Tribune classificeerde de plannen van de vastgoedmagnaat voor een 150 verdiepingen tellende wolkenkrabber op Manhattan in New York als "afgrijselijk, een lelijk gedrocht". De rechter gaf de krant gelijk en wees daarbij naar de vrijheid van meningsuiting.

Vulgair

Trump ging vorige week door het stof nadat een video uitlekte waarin hij zich vulgair uitliet over vrouwen. "Ik begin gewoon te zoenen, het is als een magneet. En als je een ster bent, laten ze je het doen. Je kunt dan alles doen. Naar haar kruis grijpen, alles", zei hij onder andere.

Tijdens het presidentiële debat van zondagnacht zei hij deze dingen echter nooit te hebben gedaan. Hij deed zijn eigen uitspraken af als "kleedkamerpraat".

Michelle Obama heeft donderdag in een toespraak de uitspraken van Trump uit de video veroordeeld. "Ik kan niet geloven dat een presidentskandidaat heeft opgeschept over het aanranden van vrouwen", aldus de First Lady. "Het zijn pijnlijke woorden. We kunnen onze kinderen hier niet langer aan blootstellen. Genoeg is genoeg."

Video: Opname obsceen gesprek Trump uit 2005 publiek gemaakt

Opname obsceen gesprek Trump uit 2005 publiek gemaakt
186
Opname obsceen gesprek Trump uit 2005 publiek gemaakt