Voorzitter Huis VS Paul Ryan wil Trump 'niet langer verdedigen'

De invloedrijke Republikein Paul Ryan laat weten Donald Trump niet langer te willen verdedigen. 

Dat zei Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, maandag in een telefonische vergadering met fractiegenoten.

Ryan gaat zich in plaats van campagne te voeren voor Trump richten op het behoud van de Republikeinse meerderheid in het Congres. Dat heeft onder andere de New York Times bekendgemaakt, zich beroepend op twee bronnen binnen de partij die anoniem wilden blijven.

Hoewel Ryan niet openlijk afstand nam van Trump vatten enkele afgevaardigden dat wel zo op. Dana Rohrabacher, een conservatieve veteraan uit Californië, kwam er daarom later in het overleg op terug. Ryan maakte toen duidelijk dat hij zijn steun aan Trump niet formeel intrekt.

Trump reageert maandag op de uitspraken van Ryan. "Paul Ryan zou meer aandacht moeten besteden aan de begroting, banen en illegale immigratie dan zijn tijd te verdoen aan het zwartmaken van een presidentskandidaat", aldus Trump op Twitter.

Video: De Amerikaanse zender CNBC over het nieuws rond Paul Ryan

Peiling

In een nieuwe peiling van NBC en Wall Street Journal loopt Hillary Clinton 11 procent voor op Trump. Clinton neemt de leiding met 46 procent, Trump met 35 procent. De peiling is zaterdag uitgevoerd, nog voor het tweede debat plaatsvond.

Een gesprek tussen Trump en presentator Billy Bush uit 2005 lekte vrijdag uit. Daarin maakten beiden enkele vulgaire uitspraken over vrouwen. "Je weet dat ik me aangetrokken voel tot schoonheid. Ik begin gewoon te zoenen, het is als een magneet. En als je een ster bent, laten ze je het doen. Je kunt dan alles doen. Naar haar kruis grijpen, alles", aldus Trump.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie