Donald Trump kwam in het tweede debat met Hillary Clinton, in de nacht van zondag op maandag, onder vuur te liggen vanwege de uitgelekte video uit 2005 waarin hij zich seksistisch uitlaat. Hij wist de aandacht echter af te leiden van dat onderwerp. 

Trump deed zijn eigen uitspraken af als "kleedkamerpraat" en beschuldigde Clinton opnieuw van het moedwillig laten verdwijnen van tienduizenden e-mails. Clinton gebruikte als minister van Buitenlandse Zaken tegen de richtlijnen in haar privé-server voor het versturen en ontvangen van e-mails.

Daarnaast beschuldigde Trump de gespreksleiders, Anderson Cooper van CNN en Martha Raddatz van ABC, van partijdigheid.

"Ik wil graag weten, Anderson; waarom begin je niet over de e-mails?", vroeg Trump. Volgens de vastgoedmagnaat was het zondagnacht "drie tegen één". "Dus zij [Clinton] kan reageren, maar ik niet? Klinkt eerlijk", aldus Trump. Hij wekte de suggestie dat Clinton meer spreektijd kreeg. Na het debat bleek Trump iets langer aan het woord te zijn geweest dan zijn opponent. 

Clinton verklaarde dat de opmerkingen van Trump in de video precies laten zien wie Trump echt is. Ze passen volgens de Democratische kandidaat in het kader van Trumps eerdere uitlatingen met betrekking tot vrouwen en immigranten. 

Video: De hoogtepunten van het debat

De hoogtepunten van het felle debat tussen Clinton en Trump
De hoogtepunten van het felle debat tussen Clinton en Trump

E-mails

Uiteraard werd zondagnacht ook gesproken over Trumps vermeende belastingontduiking. De Republikein weigert openbaar te maken hoeveel belasting hij de afgelopen jaren heeft betaald, terwijl presidentskandidaten dit normaal gesproken doen. In het debat gaf Trump toe een bedrijfsverlies in de jaren negentig slim te hebben gebruikt om in de daaropvolgende jaren geen inkomstenbelasting te hoeven betalen. 

Trump pareerde kritische opmerkingen verder door over andere onderwerpen te praten. Zo begon hij bij vragen over de uitgelekte video over de strijd tegen Islamitische Staat en Clintons e-mailschandaal. "Als ik win, dan ga ik ervoor zorgen dat er een speciale aanklager komt om je situatie te onderzoeken", verklaarde Trump tegenover Clinton. "Je moet jezelf schamen." 

Clinton stelde dat het goed is dat Trump niet regeert, waarop Trump reageerde: "Omdat jij dan in de gevangenis zou zitten." Een deel van het publiek klapte na die uitspraak, terwijl dat niet was toegestaan. 

Haat

Trump onderbrak Clinton zondagnacht opnieuw bij herhaling, tegen de instructies van de gespreksleiders in, en hij viel Clinton vaak persoonlijk aan. "Ze heeft veel haat in haar hart", aldus Trump. 

In vergelijking met het eerste debat, was het tweede debat grimmig en inhoudsloos. De kandidaten gaven elkaar voor aanvang van het debat geen hand en de toon van de discussie was vijandig. 

Het debat eindigde echter positief: uit het publiek kwam een vraag aan beide kandidaten om iets goeds te zeggen over de ander. Clinton verklaarde veel respect te hebben voor de kinderen van Trump, en Trump verklaarde Clinton te zien als een vechter die nooit opgeeft. 

Video

Trump ging voorafgaand aan het debat door het stof vanwege de video uit 2005. In de video moest Trump met presentator Billy Bush uit een touringcar stappen op de set van de soapserie Days of our Lives, waarin Trump een gastrol zou spelen.

Voordat de deur van de touringcar openging, stond de microfoon van Trump al aan. In het geluidsfragment is te horen dat Trump zich zeer denigrerend en seksistisch uitlaat over vrouwen. 

Prominente Republikeinen lieten Trump vallen in de aanloop naar het debat. Ook de 'running mate' van Trump, vicepresidentkandidaat Mike Pence, deed afstand van Trumps uitspraken. Na het debat van zondag feliciteerde hij Trump echter met 'de winst' en liet hij weten trots te zijn Trump te steunen.