Amerikaanse president Barack Obama noemt de uitgelekte uitspraken van Donald Trump over vrouwen "verontrustend".

"Een van de meest verontrustende dingen van deze verkiezingen", aldus Obama tijdens een campagne-evenement in Chicago. 

"Hij vernedert en onteert vrouwen en minderheden, zoals immigranten en mensen met een ander geloof. Hij spot met gehandicapten, hij beledigt onze troepen en veteranen. Hij wint zelfvertrouwen door anderen te beledigen. Hij is niet iemand die je in het Witte Huis wil hebben", zegt Obama.

Video: Obama noemt uitlatingen Trump 'verontrustend'

Obama noemt uitlatingen Trump 'verontrustend'
57
Obama noemt uitlatingen Trump 'verontrustend'

Vulgair

Een gesprek tussen Trump en presentator Billy Bush uit 2005 lekte vrijdag uit. Daarin maakten beiden enkele vulgaire uitspraken over vrouwen. "Je weet dat ik me aangetrokken voel tot schoonheid. Ik begin gewoon te zoenen, het is als een magneet. En als je een ster bent, laten ze je het doen. Je kunt dan alles doen. Naar haar kruis grijpen, alles", aldus Trump.

Enkele Republikeinen trokken na het uitlekken van het fragment hun steun voor Trump in. Onder meer Paul Ryan, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, trok publiekelijk zijn handen af van Trump.

Debat

Zondagnacht (Nederlandse tijd) vanaf 3.00 uur gaan Trump en Hillary Clinton voor de tweede keer met elkaar in debat. Het zal onder andere gaan over de uitspraken van Trump. Het derde debat staat gepland op 19 oktober.