Nadat opnames van denigrerende uitspraken van Donald Trump uit 2005 over vrouwen opdoken, kondigden veel Republikeinse prominenten aan hem niet meer te steunen. Een overzicht van de belangrijkste Republikeinen die hun vertrouwen openlijk opzegden.

Paul Ryan

De invloedrijke Republikein en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan laat weten Donald Trump niet langer te willen verdedigen. Hoewel Ryan niet openlijk afstand nam van Trump vatten enkele afgevaardigden dat wel zo op. 

Condoleezza Rice

Rice was onder George W. Bush minister van Buitenlandse Zaken. Zij maakte met een bericht op Facebook duidelijk dat ze Trump niet gaat steunen. "Genoeg! Donald Trump mag niet president worden. Hij zou zich terug moeten trekken."

"Als een Republikein hoop ik iemand te kunnen steunen die de waardigheid heeft om zich kandidaat te kunnen stellen voor de hoogste positie in de belangrijkste democratie op aarde."

John McCain

Mc Cain is senator van Arizona. Hij was in 2008 de Republikeinse kandidaat voor het presidentsschap maar verloor uiteindelijk van Barack Obama. McCain zegt onmogelijk zelfs ook nog maar zijn voorwaardelijke steun aan Trump te kunnen geven.

"Ik heb nog nooit op een Democratische presidentskandidaat gestemd, maar mijn vrouw Cindy en ik schrijven op het stemformulier de naam van een goede conservatieve Republikein die de kwaliteiten heeft om president te worden."

Arnold Schwarzenegger

De voormalige gourverneur van Californië heeft op dit moment geen echte macht meer binnen de partij, maar is wel nog altijd een prominent partijlid. Hij nam toen Trump presidentskandidaat werd het programma The Apprentice over van Trump.

Schwarzenegger zegt voor het eerst sinds hij een Amerikaans staatsburger werd in 1983 niet op een Republikeinse kandidaat te stemmen.

John Kasich

De gouverneur van Ohio nam het tegen Trump op in de voorverkiezingen maar verloor. Hij zegt dat Amerika beter verdient.

"Wat er vrijdag naar buiten is gekomen is verschrikkelijk, maar dat is niet waarom ik mijn beslissing heb gemaakt. Het is een optelsom van zijn woorden en daden waar veel mensen voor hebben gewaarschuwd."

Carly Fiorina

De voormalige topvrouw van Hewlett-Packard zou vicepresident zijn geworden als Republikeinse kandidaat Ted Cruz president zou zijn geworden. Zij sprak zich een dag na het uitkomen van de video uit tegen Trump.

"Vandaag vraag ik Donald Trump om op te stappen en vraag ik het Republikeinse Nationale Comité om hem te vervangen voor gouverneur Mike Pence.

En vele anderen

Andere Republikeinen die hun steun vrijdag of zaterdag introkken of voor het eerst zeiden niet op Trump te stemmen zijn onder anderen: Mike Crapo (senator van Idaho), Robert Bentley (gouverneur van Alabama), Susana Martinez (gouverneur van New Mexico), Rob Portman (senator van Ohio), Brian Sandoval (gouverneur van Nevada), John Thune (senator van South Dakota en voorzitter van de Republikeinse Conferentie van Senatoren) en Jon Huntsman (kandidaat voor presidentsverkiezingen in 2012).