Running mate Mike Pence distantieert zich van uitspraken Donald Trump

Mike Pence kan de uitspraken van Donald Trump over vrouwen uit 2005 niet verdedigen. Dat heeft Pence zaterdagavond in een verklaring laten weten.

Pence verklaart dat de uitspraken van Trump hem beledigd hebben. "Ik kan zijn opmerkingen niet goedpraten en niet verdedigen." Pence is wel blij dat Trump zijn excuses heeft aangeboden.

In een vrijdag uitgelekt filmpje uit 2005 liet Trump zich zeer denigrerend en seksistisch uit over vrouwen.

Trump heeft in meerdere interviews gezegd niet terug te treden naar aanleiding van de kritiek op zijn uitlatingen. Volgens hem willen vooral media en gevestigde politici graag dat hij stopt met de strijd om het presidentsschap, maar zal hij dat nooit doen.

De uitspraken van Trump hebben ook gevolgen voor een campagne-evenement op zaterdag in Wisconsin. Trump zou daar eigenlijk verschijnen met afgevaardigde Paul Ryan, maar na het gelekte gesprek heeft Trump afgezegd. Pence zou Trump vervangen op dat evenement, maar ook Pence heeft laten weten niet te komen.

Afstand

Ook andere prominente Republikeinen hebben via onder andere sociale media afstand genomen van Trumps uitspraken.

Onder hen zijn senatoren John McCain en John Kasich. De huidige vicepresident Joe Biden was ook niet te spreken over Trumps uitlatingen.

Melania Trump

Melania Trump - de vrouw van Donald - heeft ook gereageerd op het uitgelekte gesprek. Zij vindt de woorden van haar man onacceptabel en beledigend en hoopt dat mensen zijn excuses zullen accepteren, zoals zij dat zelf ook gedaan heeft.

Beluister het vrijdag uitgelekte gesprek:

Debat

Pence is de running mate van Donald Trump. Dat houdt in dat Pence vicepresident zal worden, mocht Trump president worden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Zondagavond laat treffen Trump en Hillary Clinton elkaar voor een tweede televisiedebat. Pence zegt uit te kijken naar dit debat.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie