Donald Trump is diep door het stof gegaan nadat een video uitlekte waarin hij zich vulgair uitliet over vrouwen. The Washington Post publiceerde vrijdag de conversatie uit 2005. 

Op zijn Facebookpagina beloofde de Republikeinse kandidaat "een betere man te worden". In de geluidsopname liet Trump zich zeer denigrerend en seksistisch uit over vrouwen.

Trump bood eerder al schriftelijk excuses aan, waarbij hij overigens wel benadrukte dat Bill Clinton "veel ergere dingen tegen me heeft gezegd op de golfbaan".

Dat haalde de kou echter niet uit de lucht. Veel prominente Republikeinen reageerden woedend op zijn uit 2005 stammende uitspraken.

Kalmeren

De presidentskandidaat deed in een video een nieuwe poging de gemoederen te kalmeren.

''Ik heb het gezegd. Ik had het mis. Ik bied mijn excuses aan'', somde hij op. Trump noemde de ruim tien jaar oude opname een ''afleiding'' van belangrijkere politieke kwesties.

Ook greep hij de excuusvideo aan om zijn rivaal Hillary Clinton en haar man onder vuur te nemen. "Bill Clinton heeft echt vrouwen misbruikt en Hillary heeft zijn slachtoffers gepest, aangevallen, vernederd en geïntimideerd.''

Touringcar

Trump deed in 2005 mee aan een televisieprogramma met presentator Billy Bush. De twee moesten uit een touringcar stappen op de set van de soapserie Days of our Lives, waarin Trump een gastrol zou spelen. 

Voordat de deur van de touringcar openging, stond de microfoon van Trump al aan. In het gesprek dat hij heeft met Bush vertelt Trump hoe hij een vrouw probeerde te versieren.

"Ik heb geprobeerd om seks met haar te hebben. Ze was getrouwd. En later zie ik opeens dat ze van die grote nepborsten heeft. Ze was helemaal veranderd."

Beluister het gesprek:

Opname obsceen gesprek Trump uit 2005 publiek gemaakt
186
Opname obsceen gesprek Trump uit 2005 publiek gemaakt

'Alles doen'

Verderop in het fragment lijken Trump en Bush actrice Arianne Zucker te zien staan. Zij moet de twee begeleiden naar de set van de serie. 

"Jouw meisje is erg heet", zegt Bush tegen Trump. "Wauw", reageert hij. "Ik pak maar even een Tic Tac voor het geval ik haar ga zoenen", zegt Trump.

"Je weet dat ik me aangetrokken voel tot schoonheid. Ik begin gewoon te zoenen, het is als een magneet. En als je een ster bent, laten ze je het doen. Je kunt dan alles doen. Naar haar kruis grijpen, alles."

Bush maakte vrijdag direct excuses voor het geprek. "Ik schaam me kapot voor dit gesprek en niets praat goed dat ik er in mee ging. Ik was jonger, minder volwassen dan nu en heb heel dom gehandeld", liet de presentator in een verklaring weten.

Misselijkmakend

Onder meer Paul Ryan, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, trok publiekelijk zijn handen af van Trump. De presidentskandidaat zou zaterdag in Wisconsin een aantal zakenlieden ontmoeten, maar deze afspraak is door Ryan afgelast.

Ryan noemde de uitspraken van Trump "misselijkmakend".

De video heeft Trump waarschijnlijk al de steun gekost van een prominente aanhanger. Volgens verschillende Amerikaanse media steunt Gouverneur Gary Herbert van Utah Trump niet meer vanwege zijn 'walgelijke' opmerkingen.