De Democratische vice-presidentskandidaat Tim Kaine is in het debat met Republikeinse vice-presidentskandidaat Mike Pence vooral ingegaan op het feit dat Donald Trump weigert zijn belastinggegevens openbaar te maken.

Kaine en Pence gingen woensdagnacht 3.00 uur (Nederlandse tijd) in gesprek. "Trump moet zijn belastinggegevens openbaar maken als hij wil laten zien dat hij gekwalificeerd is als president", aldus Kaine. 

In zijn reactie verdedigde Pence de belastingmoraal van Trump. Die zou volgens hem op een geweldige manier gebruik hebben gemaakt van de geldende regels.

Trump weigert zijn belastingdocumenten openbaar te maken. De aangifte van de presidentskandidaat uit 1995 werd deze week door The New York Times gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Trump waarschijnlijk achttien jaar lang nauwelijks inkomstenbelasting heeft betaald.

Samenvatting: Debat kandidaat-vicepresidenten Verenigde Staten

Debat kandidaat-vicepresidenten VS in één minuut
Debat kandidaat-vicepresidenten VS in één minuut

Verwijten

Kaine en Pence begonnen het debat al snel met verwijten naar Trump en Hillary Clinton. Kaine verweet de presidentskandidaat dat hij "zichzelf altijd voorop stelt". Hij herinnerde de kiezers aan controversiële uitspraken van Trump over Mexicanen, vrouwen, donkere Amerikanen en latino's. Zo wees de Democraat erop dat Trump Mexicanen eerder "verkrachters en criminelen" noemde.

Pence verweet Clinton dat het Midden-Oosten onder haar beleid als minister van Buitenlandse Zaken "een puinhoop is geworden".

Het debat eindigde met de vraag wat het geloof voor Pence en Kaine betekent. Pence maakte van die vraag gebruik om zich uit te spreken tegen abortus. Kaine zei dat het onterecht is om vrouwen die abortus plegen te straffen.

De twee kandidaat-vicepresidenten onderbraken elkaar meermaals. Debatleider Elaine Quijano moest ingrijpen: "De mensen thuis kunnen jullie zo niet verstaan".

Debat

Het debat werd opgedeeld in negen segmenten van tien minuten en elk segment gaat over een bepaald onderwerp. Quijano, van CBS News, leidde het gesprek op de campus van Longwood University in de staat Virginia.

Ruim 84 miljoen mensen in de Verenigde Staten keken dinsdagavond naar het debat. Dat is een record voor het debat tussen kandidaat-vicepresidenten. 

Clinton en Trump stonden vorige week tegenover elkaar in het eerste televisiedebat. Ze gaan nog twee keer in debat voor de verkiezingen: op 9 en 19 oktober. Dit was het enige debat tussen de kandidaat-vicepresidenten.

Pence is momenteel gouverneur van de staat Indiana. Hij is erg populair onder conservatieven. Kaine is senator in de staat Virginia.