Hillary Clinton en Donald Trump stonden dinsdagochtend tegenover elkaar in het eerste televisiedebat voor presidentskandidaten. Een samenvatting.

Het publiek lijkt Clinton als winnaar te beschouwen.

Volgens een peiling van CNN ziet 62 procent van de Amerikaanse kiezers Clinton als de winnaar van het debat. Politico concludeert dat Clinton met succes onder de huid van Trump wist te kruipen. The Washington Post ziet Clinton als winnaar, maar stelt wel dat ze soms als een robot overkwam: haar antwoorden leken soms ingestudeerd. 

Conservatieve Amerikaanse media, waaronder Fox News, concluderen dat Trump meer uit het debat had kunnen halen. Het rechtse Breitbart stelt dat gespreksleider Lester Holt op de hand van Clinton was. 

Het eerste debat is belangrijk omdat naar schatting honderd miljoen Amerikanen kijken. De media-aandacht die volgt op het eerste debat kan een kandidaat momentum geven. Het volgende debat tussen Clinton en Trump is op 9 oktober.

Video: Een compilatie van het debat

Het debat was fel. 

De twee kandidaten speelden het vaak op de man. Trump verklaarde dat Clinton niet het temperament van een winnaar heeft. Ook zou Clinton niet het vereiste uithoudingsvermogen hebben, mogelijk een verwijzing naar een recent incident waarbij Clinton even haar balans verloor. 

Clinton liet zich niet uit het veld slaan: "Als hij [Trump] naar 112 landen afreist en onderhandelt over een vredesakkoord, een staakt-het-vuren, de vrijlating van dissidenten, of zelfs al als hij elf uur lang voor een congrescommissie getuigt, dán mag hij met me praten over uithoudingsvermogen."

Ook stelde Clinton dat Trump een lange geschiedenis van "racistisch gedrag" heeft. Dat Trump Obama ooit vroeg om zijn geboorteakte te laten zien, is daar volgens Clinton een "erg pijnlijk voorbeeld" van. Clinton verwees naar een recente toespraak van Michelle Obama: "Als zij de lage weg nemen, kiezen wij de hoge weg."

“Als zij de lage weg nemen, kiezen wij de hoge weg”
Hillary Clinton

Clinton oogde kalm en inhoudelijk sterk. 

Ze had vaak een ogenschijnlijk ontspannen glimlach op haar gezicht als Trump aan het woord was en kreeg af en toe het publiek achter zich, terwijl gespreksleider Lester Holt het publiek nadrukkelijk had gevraagd stil te blijven gedurende het debat. 

Als Trump Clinton beledigde, antwoordde Clinton vaak spottend. "Ik heb het gevoel dat ik aan het eind van dit debat van alles wordt beschuldigd dat ooit is gebeurd", aldus Clinton lachend. "Doe lekker mee met het debat door nog meer gekke dingen te zeggen", zei ze tegen Trump. Ze riep factcheckers op goed te luisteren naar Trumps beweringen. 

Clinton bleek dinsdagochtend goed voorbereid. Ze kwam vaak met cijfers en concrete beleidspunten. 

Trump was vooral sterk in het begin van het debat. 

De vastgoedmagnaat kwam een aantal keer goed uit de hoek toen het ging over werkgelegenheid en internationale handel. Hij verklaarde dat buitenlandse bedrijven Amerikaanse banen stelen en dat hij daar een stokje voor gaat steken als hij president wordt. Op de vraag hoe Trump banen gaat creëren als president, antwoordde hij: door ze terug te halen naar Amerika. 

Amerika wordt volgens Trump door andere landen gebruikt als een spaarpot: er wordt geld uitgehaald en niets in teruggestopt. Clinton benadrukte op haar beurt dat Trumps plan om de belastingen te verlagen leidt tot banenverlies en misschien zelfs tot een nieuwe recessie.

Veiligheid kwam als thema nadrukkelijk aan bod. 

Volgens Trump is Clinton voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de opkomst van IS. Clinton wuifde die claim weg en ging in op haar plan om de leiding van IS uit te schakelen. Volgens Trump speelt Clinton terroristen in de kaart door openlijk over militair beleid te spreken. 

Trump herhaalde zijn opvatting dat de VS te veel betaalt voor het NAVO-lidmaatschap. Andere landen zouden de VS moeten betalen voor bescherming, aldus Trump. Amerika kan volgens Trump niet de politieagent van de hele wereld zijn.