In het eerste televisiedebat tussen Hillary Clinton en Donald Trump ging het dinsdagochtend vaak hard tegen hard. Zo botsten Clinton en Trump onder meer over de aanpak van raciale ongelijkheid in de VS. 

Volgens een peiling van CNN heeft Clinton het debat in de ogen van de Amerikaanse kiezer gewonnen. 62 procent van de respondenten zou Clinton als de winnaar beschouwen. Ook andere Amerikaanse media, waaronder Politico en The Washington Post, hebben Clinton als winnaar uitgeroepen. 

Het debat was opgedeeld in verschillende thema's en begon met het thema werkgelegenheid; Trumps paradepaardje. Trump, die naar eigen zeggen de beste 'banenpresident' zou zijn die Amerika ooit gekend heeft, benadrukte dat Amerikaanse banen op dit moment in hoog tempo verdwijnen naar het buitenland. Hij pleitte onder meer voor belastingverlagingen voor de rijken.

Clinton stelde dat Trumps belastingverlagingen averechts zouden werken; de staatsschuld zou stijgen en banen zouden verdwijnen. De middenklasse moet geholpen worden, verklaarde Clinton - een traditioneel standpunt van Democraten. 

Video: Wapenproblemen en fouilleren

Trump en Clinton over wapenproblemen en fouilleren
Trump en Clinton over wapenproblemen en fouilleren

'Racistisch gedrag'

Een ander belangrijk thema dat werd behandeld is de maatschappelijke onrust over raciale ongelijkheid. Clinton legde uit dat afro-Amerikanen in probleemwijken meer mogelijkheden moeten krijgen, terwijl Trump vooral benadrukte dat er rechtsorde moet komen.

Clinton verklaarde dat Trump een lange geschiedenis van "racistisch gedrag" heeft. Dat Trump Obama ooit vroeg om zijn geboorteakte te laten zien, is daar volgens de Democratische presidentskandidate een "erg pijnlijk voorbeeld" van. Clinton verwees naar een recente toespraak van Michelle Obama: "Als zij de lage weg nemen, kiezen wij de hoge weg", stelde zij. 

Video: Trump en Clinton discussiëren over belastingbeleid en kredietcrisis

Trump en Clinton over belastingbeleid en de kredietcrisis
Trump en Clinton over belastingbeleid en de kredietcrisis

Fel debat

In het debat tekende zich een felle strijd af. Clinton verklaarde bijvoorbeeld dat Trump weigert om te laten zien hoeveel belasting hij betaalt, omdat hij zaken te verbergen heeft en geen belasting afdraagt. "Ik zal mijn belastingteruggave laten zien als mevrouw Clinton haar verwijderde e-mails laat zien", antwoordde Trump. 

Trump verklaarde bovendien dat Clinton niet het uiterlijk en het uithoudingsvermogen heeft om president te zijn. Clinton lachte regelmatig ontspannen na Trumps beledigingen en kreeg meermaals het publiek achter zich. 

"Doe lekker mee met het debat door nog meer gekke dingen te zeggen", zei ze tegen Trump. Ze riep daarbij factcheckers op om gedurende het debat goed te luisteren naar beweringen van Trump. 

Video: Trump over de belastingkwestie

Trump: zal mijn belastingteruggave laten zien als Clinton verwijderde e-mails laat zien
Trump: zal mijn belastingteruggave laten zien als Clinton verwijderde e-mails laat zien

'Slonzen'

Aan het eind van het debat viel Clinton Trump aan op zijn minachting jegens vrouwen: "Dit is de man die vrouwen 'biggen, slonzen en honden' heeft genoemd", aldus Clinton. 

In de aanloop naar de verkiezingen zijn er in totaal drie rechtstreekse debatten tussen Clinton en Trump, en één tussen de kandidaat-vicepresidenten.