Donald Trump en Hillary Clinton staan in de nacht van maandag op dinsdag Nederlandse tijd voor het eerst tegenover elkaar. Beide kandidaten zijn al druk bezig met het mobiliseren van hun achterban en zetten tal van campagnemedewerkers in om het oordeel over het eerste verkiezingsdebat te sturen.

Het debat, dat om 3.00 uur Nederlandse tijd begint, trekt naar verwachting een recordaantal kijkers. Maar een belangrijk deel van de slag wordt niet op het vertrouwde televisiescherm, maar op sociale media geleverd.

Op het zogenoemde tweede scherm proberen de Republikeinse en de Democratische campagnes het electoraat te beïnvloeden. Ze spreken kiezers rechtstreeks aan, maar ook via een omweg. Beide kampen beseffen heel goed dat journalisten de sociale media als thermometer van de samenleving beschouwen en zelf weer berichten over de stemming die daar heerst.

Een geslaagde hashtag of een massaal overgenomen tweet levert al gauw een 'ouderwets' nieuwsbericht op met de gewenste geur van succes.

De strijd op sociale media is maandag al ruim voor aanvang van het debat ontbrand. Zo probeert de staf van Hillary Clinton de verwachtingen van haar optreden te temperen, zodat ze die eerder zal overtreffen dan teleurstellen, schrijft The Wall Street Journal.

Video: De opvallendste tv-momenten van Clinton en Trump

Peilingen

Clinton en Trump liggen nek-aan-nek in de peilingen. Clinton weet 46 procent van de Amerikanen achter zich, Trump kan rekenen op 44 procent.

Uit de peiling van de krant The Washington Post en het tv-programma ABC News blijkt dat de geregistreerde kiezers het tweetal evenveel stemmen geven: ieder 41 procent. In de Verenigde Staten moeten kiesgerechtigden zich eerst registreren voor ze daadwerkelijk een stem mogen uitbrengen.