Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoeken of een van de adviseurs van Donald Trump op het gebied van buitenlandse politiek gesprekken heeft gevoerd met hoge Russische functionarissen.

Daarin zou onder andere gesproken zijn over de mogelijkheid tot opheffing van de economische sancties als de Republikeinse kandidaat als president gekozen wordt. Dat melden meerdere bronnen aan AFP.

Het gaat om de Amerikaanse zakenman Carter Page, die zakelijke belangen heeft in Rusland. De zaak zou al zijn besproken met hooggeplaatste leden van het Amerikaanse Congres, waarin gesproken zou zijn over een vermoedelijke poging van Moskou om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Voorman Harry Reid van de Democraten in de Senaat wees FBI-directeur James Comey op meldingen van gesprekken tussen Page en "hooggekwalificeerde personen" in Moskou afgelopen zomer, die als bewijs moeten dienen voor "significante en verontrustende banden" tussen de Trump-campagne en het Kremlin. Reid adviseerde de FBI dit te onderzoeken.

Radar

Enkele personen die werden ingelicht over de zaak waren verrast toen ze hoorden over Page’s contacten in Moskou. Ze zien het als een mogelijk poging van de Russen om de Amerikaanse politiek te ondermijnen.

De FBI heeft, gevraagd om commentaar op Yahoo News, de zaak niet ontkend. "We hebben het op onze radar. Er wordt naar gekeken", zei een FBI-medewerker.

Page is een voormalig bankier bij de Amerikaanse bank Merril Lynch. Hij geeft nu leiding over het adviesbureau Global Energy Capital, dat zich richt op olie- en gasdeals in Rusland en landen in Centraal-Azië. Hij zou volgens AFP hebben geweigerd om commentaar te geven op het verhaal.