De Amerikaanse senator Ted Cruz heeft vrijdag zijn steun uitgesproken voor Donald Trump en hem verzekerd van zijn stem bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Cruz was de laatste belager van Trump om presidentskandidaat bij de Republikeinen te worden. Volgens Cruz is Trump de enige die Hillary Clinton bij de verkiezingen op 8 november uit het Witte Huis kan houden.

"Een jaar geleden heb ik beloofd dat ik de Republikeinse kandidaat zal steunen en ik ben vereerd dat ik me aan deze belofte houd. Als je Clinton niet als president wil, moedig ik je aan om op Trump te stemmen", luidt de verklaring van Cruz.

Bij de Republikeinse conventie in juli liet Cruz nog weten dat hij Trump niet zou steunen. Hetgeen een luid boe-geroep opleverde vanuit de zaal door Trump-supporters. Cruz stelde dat hij in ieder geval niet op Clinton zou gaan stemmen.

Beledigen

Tijdens de voorverkiezingen liet Trump het meerdere malen niet na om Cruz te beledigen. Ook maakte hij Cruz' vrouw Heidi belachelijk om hoe ze eruit zag en suggereerde Trump dat de vader van Cruz banden had met de moordenaar van president John F. Kennedy.

Toen Cruz in mei het verkiezingstoneel verliet, had Trump ineens veel lof voor Cruz. "Ik weet niet of hij me mag of niet, maar hij was een geweldige concurrent. Het is een slimme gast en hij heeft een geweldige toekomst voor zich."

Cruz vindt dat Trump nu de enige juiste keuze is voor de VS. "Ons land verkeert in een crisis en Clinton is niet geschikt als president, haar beleid zal miljoenen Amerikanen schaden. Trump is de enige die nog in haar weg staat."