Donald Trump gelooft dat de Amerikaanse president Barack Obama daadwerkelijk in de Verenigde Staten is geboren. Dat heeft het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat donderdagnacht bekendgemaakt.

Trump zelf wilde tot nu toe nooit hardop toegeven dat Obama in de VS geboren is.

Het campagneteam voelde zich genoodzaakt met een verklaring te komen, nadat Trump in een interview met The Washington Post niet wilde zeggen of hij geloofde dat Obama op Amerikaanse grond geboren was. "Ik zal die vraag op een juist moment beantwoorden. Op dit moment wil ik dat nog niet doen", zei hij.

Verschillende vooraanstaande Amerikanen, onder wie Trump, spraken vijf jaar geleden openlijk hun twijfel uit over de afkomst van Obama.

Video: Trump spreekt in 2011 twijfels uit over afkomst Obama

Trump spreekt in 2011 twijfels uit over afkomst Obama
Trump spreekt in 2011 twijfels uit over afkomst Obama

Geboorteakte

De zogenaamde 'birthers' stelden dat de huidige president geboren zou zijn in Kenia, het vaderland van zijn vader. Obama, die geboren is in de Amerikaanse staat Hawaii, gaf zijn geboorteakte vrij in de hoop een einde te maken aan de discussie.

Een woordvoerder van het campagneteam stelt nu dat het dus aan Trump te danken is dat Amerika weet waar Obama geboren is. "De heer Trump heeft de president een grote dienst bewezen door het probleem op te lossen, dat veroorzaakt was door Hillary Clinton en haar team. Trump slaagde erin om de geboorteakte van Obama te verkrijgen, waar anderen dit niet lukte", aldus de woordvoerder.