In opspraak geraakte campagneleider Trump stapt op

De campagneleider van de Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, Paul Manafort, is vrijdag opgestapt. Dat melden Amerikaanse media.

Hij kwam in opspraak omdat hij en zijn naaste medewerker Rick Gates voor het Amerikaanse ministerie van Justitie verzwegen hadden dat zij in de periode 2012-2014 actief waren als lobbyist voor de regering van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

In een reactie zegt Trump: ''Vanochtend heeft Paul Manafort zijn ontslag aangeboden, en dat heb ik geaccepteerd. Ik ben hem dankbaar voor zijn goede werk. Hij is een professional en ik wens hem het beste." Trump had Manafort de afgelopen dagen al de facto op een zijspoor gezet.

Justitie

Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of politieke partijen moeten dat bij Justitie melden. Als ze dat niet doen, dan maken zij zich schuldig aan een misdrijf, waar een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar op staat. De maximale boete bedraagt 220.000 euro.

Volgens The New York Times komt Manaforts naam ook voor in een corruptieonderzoek in Oekraïne. Hij zou voor zijn werkzaamheden voor Janoekovitsj uit een zwarte kas 11,4 miljoen euro hebben ontvangen.

Campagneteam

In het campagneteam van Trump waren nog meer veranderingen. Woensdag wijzigde hij zijn team voor de tweede keer binnen twee maanden. Of hij ook van tactiek gaat veranderen is niet duidelijk. Wel bood Trump donderdag verrassend zijn excuses aan voor kwetsende opmerkingen die hij heeft gemaakt tijdens zijn campagne waarmee hij "mogelijk mensen heeft gekwetst."

Vrijdag werd bekend dat Trump de komende tien dagen ruim 4 miljoen euro gaat spendenren aan televisiespotjes in de staten Ohio, Pennsylvania, North Carolina en Florida. Dat is nodig omdat de Republikeinse presidentskandidaat het niet goed doet in de peilingen in die staten.

De Democratische kandidaat Hillary Clinton gaat aan kop. Eerder meende Trump nog dat hij geen geld in reclame hoefde te investeren.

Video: Donald Trump betreurt 'kwetsende' uitspraken

Lees meer over:
Tip de redactie