Trump ziet toch grote rol voor NAVO

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ziet toch een belangrijke rol voor de NAVO. Eerder leek Trump te morrelen aan de bijstandsplicht die het bondgenootschap draagt, maar maandag kondigde hij aan ''nauw met de NAVO te zullen samenwerken'' in de strijd tegen Islamitische Staat.

Ruim drie weken geleden trok Trump de grondslag van de NAVO - dat lidstaten elkaar te allen tijde te hulp schieten als ze worden aangevallen - in twijfel.

Hij stelde dat de VS alleen landen moet beschermen die ''hun verplichtingen aan ons ook vervullen''. Daarmee doelde hij bijvoorbeeld op de afspraak om minstens 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie uit te geven.

Veel NAVO-leden, waaronder Nederland, besteden minder geld aan hun krijgsmacht. Vriend en vijand vielen na deze uitspraken over Trump heen.

"Achterhaald"

Trump beschouwt de NAVO niet langer als ''achterhaald''. Hij heeft zich naar eigen zeggen bedacht omdat het bondgenootschap een nieuwe aanpak van het terrorisme zou hebben afgesproken. Trump verwees mogelijk naar het voornemen van de NAVO informatie over terreurverdachten voortaan beter uit te wisselen.

Om de VS tegen terrorisme te beschermen moet ook het immigratiebeleid veel strenger, zei Trump maandag in een campagnetoespraak. Als hij in november de presidentsverkiezingen wint, voert hij een ''extreme keuring'' in om kwaadwillende immigranten te herkennen en tegen te houden.

Een eventuele regering-Trump zou een lijst maken met herkomstlanden waar zo'n screening onmogelijk is. Immigranten uit die landen krijgen überhaupt geen toegang, zei Trump.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie