Hillary Clinton heeft gereageerd op de opmerking van Donald Trump van dinsdag tijdens een speech in North Carolina, waarin hij zinspeelde op het neerschieten van de Democratische presidentskandidate.

Volgens Clinton is de opmerking het meest recente voorbeeld van "luchtig commentaar" waarmee Trump "een grens overschrijdt". 

Trump zei in de toespraak dat voorstanders van de Amerikaanse wapenwet wel een manier weten om te voorkomen dat Clinton linkse rechters gaat aanwijzen, mocht ze in november worden verkozen tot president.

"Als zij haar rechters mag kiezen is er niets dat jullie daar aan kunnen doen", zei Trump. "Alhoewel, de mensen van het tweede amendement, misschien is er wel iets. Ik weet niet", vervolgde Trump.

In het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet is het recht op het bezit van vuurwapens vastgelegd.

Video: Trump zinspeelt op gebruik van wapens tegen Clinton
 

Trump zinspeelt op gebruik van wapens tegen Clinton
Trump zinspeelt op gebruik van wapens tegen Clinton

Geweld

Clinton zei woensdag tijdens een bijeenkomst in Iowa dat Trump met zijn opmerkingen oproept tot geweld en dat hij daarmee aantoonde "niet het temperament te hebben om president te zijn".

"Dit soort woorden kunnen enorme gevolgen hebben, zeker als je presidentskandidaat of president bent", aldus Clinton. 

Clintons campagnewoordvoerder Robby Mook reageerde dinsdag al op de uitspraken. Hij veroordeelde de Republikein hard. "Wat Trump doet is heel gevaarlijk. Iemand die president van de VS wil worden zou op geen enkele wijze het gebruik van geweld moeten stimuleren", aldus Mook.

Trumps prominente partijgenoot Paul Ryan vermoedt dat diens opmerking een uit de hand gelopen grap is. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden heeft Trump opgeroepen om de zaak snel op te helderen.