Prominente Republikeinen noemen Trump gevaar voor nationale veiligheid

Enkele prominente Republikeinen hebben in een open brief geprotesteerd tegen presidentskandidaat Donald Trump. Ze weigeren hem te steunen. 

De promintenten, Republikeinse oud-veiligheidsexperts en specialisten op het gebied van buitenlands beleid, stellen in The New York Times dat Trump een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. De Republikeinse functionarissen werkten voor verschillende oud-presidenten, van Richard Nixon tot George W. Bush. 

''Wij zijn ervan overtuigd dat hij een gevaarlijke president zou zijn en een risico vormt voor onze nationale veiligheid'', schrijven de Republikeinen in de brief. ''Trump mist het karakter, de waarden en ervaring om president te zijn.''

De Republikeinse senator Susan Collins van de staat Maine liet maandag (lokale tijd) aan The Washington Post weten ook niet op Trump te stemmen. ''Hij vertegenwoordigt de historische waarden van de Republikeinen niet'', aldus Collins.

McMullin

De kritiek op Trump vanuit de eigen partij zorgt er ook voor dat de Republikein Evan McMullin mee gaat doen als onafhankelijke kandidaat voor de verkiezingen. Republikeinen die zich tegen hun eigen kandidaat Trump verzetten zouden McMullins kandidaatstelling financieren, aldus bronnen in Washington maandag aan NBC.

McMullin heeft de steun van Better for America, een politieke non-profit die al maanden bezig is om de weg te effenen voor een conservatief alternatief voor Trump.

McMullin was op sociale media eerder kritisch over Trump. Zo noemde hij de zakenman in zijn meest recente tweet "autoritair". Eerder stelde hij op Twitter dat het bestrijden van Trump een kwestie is van "principes boven macht stellen".

In sommige staten kan McMullin officieel niet meer op het stembiljet komen. Een andere drempel is dat hij nog maar een korte periode heeft om financiële donors te werven voor een nationale campagne.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie