Obama noemt Trump ongeschikt als Amerikaans president

De Amerikaanse president Barack Obama vindt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump "ongeschikt" en "jammerlijk onvoorbereid" om te dienen als president van de Verenigde Staten. 

Obama zei dat dinsdag tijdens een persconferentie op het Witte Huis. Hij maakte zijn opmerkingen naar aanleiding van Trumps kritiek op de familie van een in Irak gedode islamitische Amerikaanse militair en Trumps gebrek aan inzicht in belangrijke onderwerpen.

''Er moet een punt komen waarop je zegt: iemand die zulke uitspraken doet heeft niet het oordeelsvermogen en het karakter om de machtigste positie in de wereld uit te oefenen. Er komt een punt waarop je zegt: 'genoeg''', zei Obama.

De president richtte zich met zijn commentaar tot de Republikeinse leiders die herhaaldelijk de verklaringen van Trump aan de kaak stelden, maar die hem niettemin blijven steunen in de race naar het presidentschap. ''Waarom blijven jullie hem steunen?'', vroeg Obama zich af.

Bekijk het betoog van Obama

Reactie

Trump reageerde kort na Obama's uitspraken met dat zijn rivaal, de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, niet geschikt is om te regeren.

"Clinton heeft politiek bedreven die schadelijk is geweest voor de nationale veiligheid en voor de werkende bevolking in Amerika. Ze is ongeschikt voor welke regering dan ook."

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie