De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump krijgt steeds meer kritiek op zijn negatieve uitlatingen over twee ouders van een gesneuvelde Amerikaanse soldaat. De moslims spraken vorige week op de Democratische conventie.

De ouders van de onderscheiden soldaat Humayun Khan, die twaalf jaar geleden sneuvelde, vielen Trump aan op zijn uitlatingen over moslims.

De miljardair heeft tijdens de campagne geroepen dat hij alle moslims de toegang tot de VS wil ontzeggen. Khizr en Ghazala Khan vroegen Trump of hij de grondwet wel gelezen had en welke opofferingen hij voor zijn land had gedaan.

In een interview reageerde Trump zeer gepikeerd. Hij stelde dat de moeder van de militair zweeg omdat zij "vermoedelijk niets mocht zeggen" en stelde dat hij zich heel hard inzet voor veteranen. Hij stelde net zoveel opofferingen te hebben gedaan voor zijn land als kapitein Khan en vond dat de twee moslims niet het recht hadden hem aan te vallen op zijn kennis van de grondwet.

Goed fatsoen

Deze reactie leidde tot een stormvloed van kritiek op Trump. Maandag eiste de Gold Star-organisatie, waarin nabestaanden van gesneuvelde gedecoreerde militairen zich hebben verenigd, dat de Republikeinse presidentskandidaat publiekelijk zijn excuses maakt voor de uitlatingen.

"Dit heeft niets meer te maken met politiek, dit gaat om goed fatsoen", stellen 23 ouders in een open brief. "Het soort fatsoen dat Trump afserveert als politieke correctheid."

Veteranen

Eerder stelde ook de organisatie van Veteranen van Buitenlandse Oorlogen, waarbij zich 1,7 miljoen veteranen hebben aangesloten, dat Trump veel te ver was gegaan.

Ook de prominente Republikeinse John McCain, zelf een gedecoreerd veteraan, haalde hard uit naar Trump om zijn kritiek op de Khans. De leider van de Republikeinen in de senaat liet zondag al weten dat de gesneuvelde militair "een Amerikaanse held” is. Hij voegde daar aan toe dat "een reisverbod voor alle gelovigen van één religie indruist tegen alle Amerikaanse waarden ".

De officiële woordvoerder van de campagne van Trump wilde maandag geen commentaar geven. De presidentskandidaat zelf heeft op Twitter beklemtoond dat het verhaal niet gaat om "Mr Kahn, die nu allemaal interviews geeft. Maar om het radicale islamterrorisme in de VS. Wordt wijs!"