Hillary Clinton heeft de nominatie als presidentskandidaat namens de Democratische Partij officieel geaccepteerd. Ze benadrukte daarbij het belang voor Amerika om samen te werken. 

Dat maakte ze donderdagavond (lokale tijd) bekend tijdens de vierde dag van de Democratische partijconventie in Philadelphia.

"Het moment van afrekening is nu gekomen voor de Verenigde Staten. Machtige krachten proberen ons uit elkaar te trekken", zei Clinton tijdens haar toespraak waarvan delen al voorafgaand aan de speech werden vrijgegeven.

"We weten heel goed waar ons land mee te maken krijgt, maar we zijn niet bang. We zullen de uitdaging aangaan, net zoals we altijd gedaan hebben." In haar speech benadrukte ze dat de Amerikanen moeten samenwerken. "Het is nu echt aan ons. We moeten beslissen of we willen samenwerken, zodat we samen ook weer op kunnen staan."

Clintons hoofddoel zal volgens eigen zeggen zijn om meer kansen en meer banen met betere lonen te creëren. Ook wil ze het hoofd bieden in de strijd tegen "bedreigingen en turbulente tijden waar heel de wereld op dit moment mee te maken heeft". "Geen wonder dat mensen angstig zijn en op zoek zijn naar geruststelling en stabiel leiderschap."

Ze beloofde in de eerste honderd dagen van haar presidentschap met de Republikeinen samen te werken om de "grootste investering in nieuwe, goedbetaalde banen sinds de Tweede Wereldoorlog" waar te maken.

Video: Clinton accepteert officieel nominatie als presidentskandidaat

Clinton accepteert officieel nominatie als presidentskandidaat
Clinton accepteert officieel nominatie als presidentskandidaat

Angst zaaien

Daarnaast verweet Clinton de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dat hij verdeeldheid en angst zaait. Angst voor de toekomst en angst voor elkaar. Het beste antwoord hierop gaf de Democratische president Roosevelt lang geleden al, in echte roerige tijden, zei Clinton en ze citeerde hem: "Het enige waar we bang voor moeten zijn, is de angst zelf."

Ze verweet Trump zijn uitspraken over de internationale veiligheid: "Trump zegt dat hij meer afweet van IS dan de generaals. Nee, Donald, dat is niet zo." Clinton stelde zich voor hoe een heethoofd als hij om zou gaan met een crisissituatie. "Een man die je al uit de tent kunt lokken met een tweet, moet je onze kernwapens niet toevertrouwen."

"Wij bouwen geen muren, maar een sterke economie waar iedereen kans heeft op een baan", zei Clinton. "Waar immigranten die meebouwen aan onze economie recht hebben op het staatsburgerschap."

Clinton bedankte president Obama, die Amerika "sterker maakte" en haar tegenkandidaat Bernie Sanders. "Je plaatste economische en sociale issues weer hoog op de agenda. Jouw strijd is onze strijd!", zei Clinton tegen hem.

Chelsea Clinton

Chelsea Clinton heeft haar moeder Hillary in een emotionele speech geprezen. Ze sprak in Philadelphia over haar "geweldige, zorgzame en uitgelaten" moeder.

Ze brak een lans voor haar moeders inzet voor de waardigheid en rechten van vrouwen. Chelsea zei trots te zijn op haar moeder, die er altijd was voor haar en nu ook voor haar twee kleinkinderen.

De speech van Chelsea werd gevolgd door een biografische film over het leven van de presidentskandidaat voor de Democraten.

Video: Chelsea Clinton prijst moeder Hillary in speech 

Chelsea Clinton prijst moeder Hillary in speech
Chelsea Clinton prijst moeder Hillary in speech

Optimisme

Clintons woorden sluiten aan bij de positieve boodschap van Obama, die een dag eerder sprak op de partijconventie. "Ik ben optimistischer over de toekomst van Amerika dan ooit tevoren", zei hij.

Obama pleitte vooral voor meer veiligheid en vrede in de wereld en weet dat die kerntaak bij Clinton in goede handen is. Volgens de Amerikaanse president is er niet eerder iemand geweest die zo geschikt is voor het presidentschap als Clinton.

Donald Trump verwierp het optimistische geluid door te zeggen dat de Democraten het hadden over "een wereld die niet bestaat".

Eerste vrouwelijke kandidaat

Clinton werd dinsdag op de conventie al verkozen tot presidentskandidaat namens de Democraten, ook dat was een formaliteit. In de afgelopen maanden hadden genoeg gedelegeerden zich achter de voormalige minister van Buitenlandse Zaken geschaard tijdens de voorverkiezingen.

Clinton is officieel de eerste vrouwelijke presidentskandidaat ooit voor een van de twee grote partijen in de Verenigde Staten. Tim Kaine, de voormalig gouverneur van Virginia, is haar running mate. Samen nemen ze het op 8 november op in de Amerikaanse verkiezing tegen Donald Trump en zijn kandidaat voor het vicepresidentschap Mike Pence.

Hack

De Amerikaanse FBI heeft haar onderzoek naar de computerinbraak bij de Democratische partij inmiddels uitgebreid. Volgens anonieme bronnen dicht bij het onderzoek kijkt de federale politie nu ook naar een hack bij een campagnecommissie van de Democraten. De inbraak zou verwant zijn aan de inval bij het Democratisch Nationaal Comité. Wederom wijzen de Amerikanen beschuldigend naar Rusland.

De hack bij de campagnecommissie, die geld ophaalt voor Democraten die zitting willen nemen in het Huis van Afgevaardigden, was al eerder bij de autoriteiten bekend, maar werd nu pas naar buiten gebracht. De bronnen meldden dat de hackers vooral uit waren op informatie en het hen niet zozeer om geld te doen was.

Bij de computerinbraak van het Democratisch Nationaal Comité werden eerder 20.000 e-mails gestolen. Wikileaks publiceerde de berichten daarop op zijn website. De publicatie leidde tot het opstappen van partijvoorzitster Debbie Wasserman Schultz.

Uit de e-mails kwam namelijk naar voren dat de partijtop die zij leidde, Hillary Clinton probeerde te bevoordelen in de voorverkiezingen, ten koste van Bernie Sanders.