Democraten stemmen in met Kaine als vicepresidentskandidaat VS

De Democraten hebben op de derde dag van de partijconventie in Philadelphia Tim Kaine officieel benoemd als running mate van Hillary Clinton voor de Amerikaanse presidentsverkiezing van november. 

De voormalig gouverneur van Virginia werd bij de hoofdelijke stemming genomineerd als kandidaat voor het vicepresidentschap. Hij kreeg veel applaus en enig boegeroep. Clinton kreeg dinsdag al de steun van de afgevaardigden voor haar race naar het Witte Huis.

De 58-jarige Kaine is nu senator in de staat Virginia. Hij spreekt Spaans, wat Clinton aan extra stemmen van minderheden kan helpen als zij de presidentskandidaat voor de Democraten wordt. Kaine werkte eerder als mensenrechtenadvocaat. Kaine gold al enige tijd als favoriet voor de positie. Clinton had zijn naam vorige week al bekendgemaakt.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump had eerder Mike Pence, de gouverneur van Indiana aangewezen als zijn running mate. Pence accepteerde die nominatie op de conventie van de Republikeinen afgelopen week.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn toespraak op de Democratische conventie in Philadelphia aangegrepen om terug te kijken op zijn eigen termijn. "Ik ben optimistischer over de toekomst van Amerika dan ooit tevoren", zei Obama trots op de derde dag van de conventie.

De president noemde onder meer het lage werkloosheidscijfer en de goedkeuring van het homohuwelijk als successen van zijn presidentschap. Ook creëerde Obama nieuwe banen en werden de banden met Cuba aangehaald. "Maar natuurlijk hebben we ook onze zorgen, over het betalen van de rekeningen, het beschermen van onze kinderen en de zorg voor een zieke ouder."

Obama pleitte vooral voor meer veiligheid en vrede in de wereld en weet dat die kerntaak bij Hillary Clinton in goede handen is. Volgens de president is er niet eerder iemand geweest die zo geschikt is voor het presidentschap als Clinton.

Video: Obama steunt Clinton in presidentsrace

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie